Съселяни чакат министър с 1,5 т жито рента

Съселяни чакат министър с 1,5 т жито рента | StandartNews.com

Монтана. Открай време в село Горна Вереница, община Монтана, почитат божията майка най-много. На Успение Богородично  дават курбан, но не в селото, а в оброчна местност край него. Според легенда, на това място някога загинала сестрата на Крали Марко – Мария.

През 1928 година вдигнали параклис. Полуразрушен, той е оцелял до днес между вековни дъбове. От скоро до него отново се събира цялото село. Палят свещи и се молят на Богородица да ги пази от злини, болести и страдания.

Тази година овца за курбана дарил ветеринарният доктор Захари Иванов. Местен готвач е приготвил отрано два казана с чорба. Преди да я раздадат на събралите се, отец Николай зачита молитва за мир и благополучие. И той се обърна към светата жена да избави селото от злото и да го пази от разрушеншия. Арендаторът Рангел Спасов изненада съселяните си, като  обеща за догодина параклисът да бъде възстановен. Той поема разходите по ремонта.

Заредени с настроение от благослова на отеца и от думите на Рангел Спасов, вереничани седнаха на обща трапеза. Донесеното от къщи червено вино им развърза езиците. Не може да се разприказват, без да споменат министъра си. Техен съселянин е бащата на Николай Младенов, който преди 10-тина години им е бил и кмет.

Помнят министъра като дете и като младеж – всяко лято е идвал при тях. Но откакто е поел външно, не е идвал, обяснява Славчо Спасов. Идват майка му, леля му. Наесен ще дойдат да си вземат рентата.

Синовете на Славчо Спасов са земеделски производители и обработват и министерската земя. Тази година Младенов има да взема тон и половина зърно, обяснява възрастният мъж. Реколтата е добра, прибрали по 350 кг от дка. Арендаторите по договор са длъжни да дават рента в размер на 15 % от добива. Това прави 52 кг на дка.

С вереничани на Богородица свещ запали и кметът на Монтана Златко Живков. Отецът го включи в молитвата си и спомена името му веднага след това на митрополита си Дометиан. Работи за това село, за тези хора, зъръча му в благослова си попът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай