Сапунът е най-големият враг на коронавируса

Това твърди ръководителят на катедрата по хигиена на МУ проф. Емил Водениаров

Сапунът е най-големият враг на коронавируса | StandartNews.com

Най-големият враг на коронавируса е сапунът, потвърждава ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет професор Емил Воденичаров и обяснява, че той пука молекулите на вируса като мехур. „Търговският сапун, който се продава широко, има обилие на синтетични амфифилии, които са мазнини и много наподобяват строежа на мазнините на обвивката на вируса. Тези мазнини на обвивката на вируса контролират какво влиза и какво излиза от този вирус. При среща с амфифилиите те ги приемат за себеподобни и ги пропускат да влязат.
Влизайки вътре във вируса, едната теория включва дезинфекционните свойства, тези амфифилии, мазнини, а другата теория е, че променят отношението между белтъци, мазнини и РНК. Влизайки, тези амфифилии повишават вътрешното налягане във вируса и подобно на сапунен мехур в даден момент еластичността на тази обвивка се преодолява и се пръска“, обяснява експертът.
Проф. Воденичаров препоръчва на хората по селата да се снабдят с хлорна вар за дезинфекция. „Това е старо изпитано средство, което е много ефективно. Един килограм се разтваря в 10 литра вода и се поставя да стои на тъмно за 24 часа. Разбърква се, 3 литра от този концентрат се смесват с 3 литра и половина вода и се получава дезинфекционен разтвор“, заявява още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай