Неделя,

Само родени в събота с професия "вампирджии"

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Само родените в събота и наследници на кръвопийци могат да "убият" вампири. Това е залегнало във фолклорните предания, разкри проф. Николай Овчаров. "Вампирджиите" притежавали способността да виждат вампири и да ги преследват.

"Само роден от вампир може да се бори и да убие вампир", каза известният археолог.

"Смятало се е, че до 40-ия ден след смъртта душата може да бъде покварена от злите сили. Става въпрос за хора, починали от неестествена смърт, издъхнали от рани и самоубийците. Скелетите, които намираме в последно време, прободени с колове, например, са ритуали против вампирясване", каза професорът. Той отчете мого важен сезон за скалното чудо Перперикон.

"Ние сме на 15-ата година от нашите активни, мащабни проучвания и трябваше да завършим цялата източна част на Акропола, която заедно с Европейския проект да дадем на България един напълно завършен обект на културно-историческия туризъм", каза професорът. И добави: "Оказа се, че терасите от изток и от североизток на Акропола са буквално наситени със сгради от Античността и от Средновековието, които са разположени терасовидно и са доста добре запазени, буквално както е Мачу Пикчу в Перу".

Днес професорът и бизнесменът Младен Станев заминават на 10 хиляди километра експедиция към далечна Азия, за да изследват процесите на Великото преселение на народите. "Искахме да влезем в Северна Корея, но заради случаи на ебола не ни пускат", каза Овчаров.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички