Само икони на Св. Георги оцеляха в огнен ад (ОБЗОР)

Само икони на Св. Георги оцеляха в огнен ад (ОБЗОР) | StandartNews.com

Единствено старинните икони на Свети Георги са оцелели при пожар в едноименния параклис в Сопот. Районната прокуратура в Карлово е започнала досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвения дом, съобщиха от държавното обвинение. През нощта в четвъртък са били подпалени иконите в параклиса, който се намира близо до Сопот и е бил възстановен със средства на дарители през 2008 г. Храмът от XII век обикновено е стоял отключен и досега срещу него не е имало посегателства. Установено е, че иконите са били скупчени в средата на храма, преди да бъдат умишлено запалени.

"Чудо е, че само иконите на свети Георги са оцелели. Всички други са изпепелени", коментира архиерейският наместник на Карловска духовна околия Марко Тодоров. Към момента разследването се води срещу неизвестен извършител. От прокуратурата призовават всички граждани, които разполагат с полезна информация по случая, да се обадят в МВР, за да подпомогнат разследването. Сигналът за инцидента е подаден от Атанас Николов, един от дарителите, който всяка сутрин го посещава. Тази сутрин той намерил вратата отворена, а на пода - все още тлеещите икони. По думите му всичките са били свалени от стените и струпани в центъра на храма. Кметът на Сопот Веселин Личев коментира, че актът е вандалски. От полицията не изключват възможността палежът да е от мюсюлмани във връзка с протеста им за Куршум джамия в Карлово.

"Има силни съмнения, че пожарът е умишлен, но това може да потвърди само техническата експертиза, върху която се работи", съобщи началникът на областната дирекция на МВР Пламен Узунов. "Допуска се и възможна връзка с протеста на мюсюлманите в Карлово преди два дни, но и това ще се изясни, когато бъдат заловени извършителите", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай