Садят домати и чушки до Ботевградско шосе

Садят домати и чушки до Ботевградско шосе | StandartNews.com

София. Догодина в градината ни нищо чудно да има домати и чушки. На това се надява домакинът на бежанското общежитие в кв. "Враждебна" в София Талал Каро. Около 50% от сирийците искат да заминат в чужбина, след като получат статут на бежанец. Останалите обаче се канят да останат тук, харесва им, казва Талал. Самият той живее у нас от години и се занимава със строителство. Дори планува как ще намери работа на някой от бежанците да му помага в занаята. Повечето хора са били работници в някой завод, по строежи, а има и много земеделци, обяснява той. Точно заради последното си мисли, че не е изключено да започнат да обработват и градината пред училището. Дори поръчва да донесат лопати на група дарители, които го питат от какво имат нужда.

Олио, масло, сухо мляко, шампоан, веро, изрежда той. Внимавайте с месото и сиренето, защото нямаме хладилник и се развалят, трябва да са малко, добавя Талил и предупреждава: Олиото обаче да е поне 150 бутилки, защото са толкова семейства, как да разпределя иначе. Талил е горд, че за кратко време са успели да пуснат тока почти навсякъде, има вода, а скоро ще почистят и мазето. Сред плановете му е да посадят и дървета. Нещата се нормализират малко по малко, категоричен е той и дава пример веднага.

Виждате ли соковете и храната, която донесоха, преди щяха да се тълпят за нея, а сега никой не се интересува, защото всички са спокойни, мотивира се той. Надява се и скоро да направят училище за децата, но за това има нужда от помощта на институциите. Добри и чисти хора са, казва и един от военните, които ги пазят. Могат да излизат от лагера свободно, пазаруват обикновено мъжете, днес обаче сме ги предупредили да седят тук заради Вечното дерби, да не излезе, че когато двама се карат, третият страда, шегува се Каро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай