Русия внесе материалите по делото за АЕЦ „Белене"

Русия внесе материалите по делото за АЕЦ „Белене" | StandartNews.com

София. Руската "Атомстройекспорт" внася материалите по исковите документи към НЕК по проекта „Белене" в Арбитража към Международната търговска камара в Париж, съгласно обновеното разписание на арбитражното разглеждане. Това съобщиха от Отдел връзки с обществеността и информационна политика на "Атомстройекспорт", цитирани от агенция „Фокус". НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

"Атомстройекспорт" ще продължава да защитава своите интереси в арбитражното дело във връзка с незаконното спиране на проекта за строителство на АЕЦ „Белене" в рамките на установения от Арбитража график на разглеждането", се казва в съобщението.

"Атомстройекспорт" остава отворен към разумни и конкретни предложения на българската страна за решаване на спора. Предложения относно мирно споразумение от българска страна към настоящия момент не са постъпили", уточняват още от руската компания.

Финалните изслушвания по делото са назначени предварително през юли 2014 г.

По-рано енергийният министър Драгомир Стойнев и руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски обсъдиха проекта. След срещата стана ясно, че руската страна може да оттегли иска, ако АЕЦ „Белене" бъде рестартиран.

Делото в арбитража в Париж беше заведено от „Атомстройекспорт" през 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай