Русия обяви война на всички товарни кораби в Черно море

Това ще се случи от 20юли

Русия обяви война на всички товарни кораби в Черно море | StandartNews.com

Министерството на отбраната на Русия заяви, че от 20 юли корабите, приближаващи украински пристанища в Черно море, ще бъдат разглеждани като пренасящи военни товари, съобщиха руските държавни медии.

"Всички кораби в Черно море, плаващи към украински пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на военни товари", се казва в изявление на Министерството на отбраната, като се добавя, че "държавите, под чийто флаг плават тези кораби, ще се считат за участници в украинския конфликт на страната на Киев".

Министерството също така заяви, че районите в морето вече са обявени за временно опасни за корабоплаване.

Черно море е основна точка на напрежение в продължаващата близо 17 месеца пълномащабна инвазия на Русия в Украйна.

По-рано говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви, че Москва ще се върне към преговорите, ако ООН се съгласи да изпълни условията на меморандума в рамките на три месеца.

Новата ескалация идва, след като тази седмица Русия се оттегли от споразумение, което позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърното си на товарни кораби, пътуващи през черноморските пристанища, въпреки руската военноморска блокада.

Изтичането на споразумението беше осъдено от международната общност, тъй като съживи опасенията за повишаване на цените на зърното и храните. От украинското зърно са зависими най-вече бедните държави в Африка, а неговата липса може да предизвика продоволствена криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай