Русенски пианисти превземат "Карнеги хол"

Дуото Йоана Делимаркова - Николай Димитров ще свири в САЩ наесен

Русенски пианисти превземат "Карнеги хол" | StandartNews.com

Талантливи българчета покоряват международните сцени. 12-годишната Десислава Карагьозова от Русе замина за Ню Йорк, където ще свири в легендарната зала "Карнеги Хол" на 29 март. Зад океана младата пианистка взе флага на дунавския град и иконата на св. Георги Победоносец, подарени й от кметът Пламен Стоилов. Възпитаничката на националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" ще свири в легендарната зала, където ще получи втора награда, спечелена в международен конкурс за романтична музика. Русенското момиче е единствената българка, участвала в музикалната надпревара, в която грабва приз след брилянтното изпълнение на

"Импромптю" oпус 90, номер 3 на Франц Шуберт

В Ню Йорк Деси ще бъде заедно с майка си Ралица Карагьозова и преподавателката си по пиано Даниела Кюркчиева.
След престижната награда на Деси нови две награди спечелиха нейни съученици от Училището по изкуствата в Русе, с което младите музиканти си извоюваха също да свирят в легендарната зала "Карнеги хол" през тази есен. Клавирното дуо Йоана Делимаркова - Николай Димитров получи трета награда в онлайн надпреварата за пиано и струнни инструменти "Американ протеже". Радостта за 12-годишния Николай е двойна, тъй като той е отличен и индивидуално отново с трета награда. Така русенското момче ще излезе два пъти в една вечер да свири на сцената в Ню Йорк. Малките музиканти от Русе се преборили с над 200 свои връстници от цял свят. Те ще се представят в концерт през ноември, когато ще получат и дипломите си в Америка. Макар и дуо само от няколко месеца, петокласничката Йоана и шестокласникът Николай вече имат първо място при най-малките участници в Международния конкурс "Франц Шуберт", което им дава и допълнителната награда -

участие в концерт във Виена през пролетта

Тяхното представяне бе забелязано и от Министерството на културата, което ги отличи извънредно с грамоти за високи постижения. За изявите си двамата получиха и грамоти от общината, номинирани са и от фондация "Димитър Бербатов". Отличията на младите музиканти са изключително постижение за русенската клавирна школа и за преподавателката Даниела Кюркчиева, тъй като тримата нейни ученици (Десислава Карагьозова, Николай Димитров и Йоана Делимаркова) печелят награди в Ню Йорк.

Ученици в конкурс ала Франсоа Вийон

Ученици от пети до дванайсти клас могат да влязат в кожата на Франсоа Вийон, при това онлайн. Това ще стане след седмица с конкурса по творческо писане, организиран от издателство "Просвета" и БНР. Децата ще пишат текст по зададен цитат или начало на творба. Вторият вариант на конкурса е малките творци да напишат есе или стихотворение по показана фотография или фраза.

Състезанието започна на 29 март в 10 часа, като фразите и снимките ще бъдат публикувани на сайтовете на издателството и радиото. Освен това темата ще бъде обявена и по програма "Христо Ботев". Малките писатели ще имат шест часа, за да разгърнат способностите си и да изпратят своите творби. До 27 март те трябва да са се регистрирали за участие, казаха от "Просвета".

Състезанието се провежда за втори път - миналата година в него са се включили общо 1667 деца. "Някои от тях ни изненадаха с доста неочаквани ракурси към света", каза Йоана Томова, шеф на "Просвета". Имало дори участник от Прага. "Бяхме изненадани, че и в най-малките села като Дъбово, Бял извор, Щръклево имаше малки писатели", разказва Томова. От Първа английска в столицата пък се включили 26 ученици. Децата писали по зададеното начало "Обувките, които ходеха сами, този път ме поведоха към".. И, естествено, по безсмъртното начало на конкурса в Блоа, спечелен от Вийон с легендарното "Край извора умирам аз от жажда". Най-добрите са отличени с таблети, а над 50 номинирани творби получават книга по творческо писане.

Допускат се творби в рамките на 1000 думи, а за есе или стихотворение ограничението е 700. Тази година журито, което ще оценява тийнейджърите, е начело с писателя Деян Енев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай