Решено: ГЕРБ срещу ДПС на балотаж в Белица

Решено: ГЕРБ срещу ДПС на балотаж в Белица | StandartNews.com

С 9 гласа „за" и само 1 „Против" ОИК – Белица допусна до участие на балотажа кандидата на ГЕРБ Иван Богданов, който остана трети на първия тур с 21,49%. До този казус и решението се стигна, след като изненадващо независимият кандидат за кмет на община Белица Муса Палев с 24,86% подкрепа внесе заявление, че се отказва от явяване на втория тур срещу кандидата на ДПС Радослав Ревански, получил най-много гласове - 47,60%. Проблемът бе, че ОИК обяви в 15,10 часа в понеделник решението си за балотажа между Палев и Ревански. А заявлението на независимия кандидат за отказ е внесено в 16,50 часа във вторник, т.е. след 24-часовия законен срок. „Решението ни за втория тур обаче е обявено на нашата интернет страница в 18,21 ч. От този час започва да тече 24-часовият срок, в който, след като единият от двамата кандидати, допуснати до втори тур, се откаже да участва в него, то мястото му заема следващият кандидат, получил най-много действителни гласове. На практика този срок е спазен. Затова се допуска до участие в балотажа Иван Стоилов Богданов", обясниха от ОИК.

„Не съм се отказал под натиск. ГЕРБ също бяха изненадани. Решението да се откажа е на целия ми екип. Нека премерят сили двете големи партии – ДПС и ГЕРБ", заяви бившият областен управител на Благоевград и настоящ депутат Муса Палев. Той влезе в народното събрание миналата година с преференция, с което измести Ахмед Башев. Заради това бе изключен от ръководството и от парламентарната група на ДПС. Но не напусна парламента и попадна в пълна политическа ситуация.

„Този отказ на Палев е резултат от задкулисие и е дело на мафията. Убеден съм, че има даване на пари и обещаване на постове, за да се стигне до тази безпрецедентна ситуация", заяви кандидатът на ДПС Радослав Ревански.

„Предателят Муса Палев предаде и продаде и тези, които го подкрепиха на първия тур. Така избегна катастрофална загуба на втория тур. Аз благодаря на хората, които гласуваха за мен. Избори се печелят не служебно, а с честна битка. Победих на първия тур, избирателите дадоха знак, че искат промяна, честност и просперитет в управлението на общината, вярвам в победата си и на балотажа", каза още кандидатът на ДПС за кмет на община Белица.

Той ще обжалва решението на ОИК – Белица пред ЦИК. „Защото въпросното решение е взето под страх. Не се плаша от опонента си, но искам спазването на закона. А той е погазен, тъй като е ясно, че заявлението за отказ е подадено след законовия 24-часов срок. Внасям жалбата в ЦИК още тази вечер", увери Ревански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай