Решават до седмица: Пушим в кръчмата след 22 ч

БСП предлага да се върнат димните стаи и в офисите

Решават до седмица: Пушим в кръчмата след 22 ч | StandartNews.com

Собствениците на заведения в страната масово признаха, че не спазват забраните за пушене на закрито. А с идването на зимата очакват тютюневото ембарго да падне. Депутатите от БСП са готови да спазят предизборното си обещание и да премахнат забраната. Но не напълно.

С план А и с план Б са се въоръжили червените депутати за премахването на тоталната забрана за тютюнопушене, научи "Стандарт". От пушкоми и в офисите до цигарен дим само в баровете. Но на всяка цена промени ще има заради предизборното обещание на Столетницата. Темата с пушенето в заведенията е била табу на снощното заседание на парламентарната група. А причината, че споровете между червените депутати само излишно преекспонирали темата. Промените в закона за здравето ще бъдат внесени в парламентарната комисия по здравеопазване вероятно следващата седмица. Те трябва да бъдат гласувани максимално бързо и в пленарна зала, отсекли ключови фигури на "Позитано" 20. Максималната либерализация на режима, която може да стане факт до седмици, е да се разреши на офисите да имат пушкоми. В заведенията да се пуши също в определени салони, а малките кафенета сами да решават дали ще приемат майки с малки деца, или ще сложат пепелници по масите. Защото на лица до 18 години ще бъде забранено да посещават баровете с цигари.

Махането на тоталната забрана за тютюнопушене е в полза на малките, фамилни заведения особено в по-малките градове. Но и на хотелите ни по Черноморието и в зимните курорти, аргументирали се от ресторантьорския и хотелиерски бранш.

В най-суровия си вид новите правила ще изглеждат приблизително така: Пуши се само в баровете, и то след 22 часа, признават червените избраници.

Докато вървят споровете "за" и "против", с ловки трикове кръчмарите край морето заобикалят забраната за пушене на закрито. Високи пепелници, скрити под масите, са най-оборотният номер, който върви от миналата зима. Клиентите си знаят, че като запалят папироси, трябва да ги държат дискретно ниско долу. В същото време ги изтърсват почти незабележимо в пепелниците под масите. Друг номер е да се ползват вместо пепелници декоративни чаши или вазички, аранжирани с изкуствени цветя. Вътрешността им е пълна с вода и оцет, който тушира никотиновото ухание. Повечето кръчми пък предоставят на клиентите си чаени чаши, пълни с напоени с вода салфетки, в които незабележимо се гасят фасовете.Кръчмар в Бургас обаче счупи рекордите по хитрост, като оборудва тайна стая за пушачите. Находчивият бизнесмен е преустроил склада си като уютна зала, а отвън го е замаскирал с декоративна стена пано. Така дори и при проверка инспекторите изобщо не могат да се досетят, че зад красивото пано клиентите масово пафкат като за световно. Има и такива, които са разрешили официално пушенето и са готови да си плащат глобите. "В заведението ми се пуши и изобщо не го крия. Каквото искат, това да правят. Аз ако забраня пушенето, трябва да си сложа въжето. Никой няма да ми влезе в ресторанта. Сложил съм си главата в торбата и докогато мога, ще издържа", коментира търговец, който смело е обявил война на ветото.

Кръчмите търсят още места по тротоарите

Ресторантьори в София изчакват дали депутатите в парламента ще вдигнат частично забраната за пушене. Засега не отчитаме завишен интерес за повече тротоарна площ и изграждане на навеси пред заведенията, обясниха районни кметове от София. Ръстът на квадратурата с масички на тротоара се случил още пролетта, след като бе въведена забраната да се пуши на обществени места. "Обикновено ресторантьорите обявяват в началото на лятото допълнителните места на открито, но тяхното увеличение не може да стане до безкрай", казва Йорданка Фикирлийска, кмет на община "Оборище". "В Студентски град заведенията без маси навън, които разчитат само на клиенти на закрито, са почти празни", казва районният кмет Димитър Дилчев. Той отчита, че именно заради забраната за пушене в заведенията в неговия район са се увеличили местата, за които се плаща тротоарно право.

Димим само при две стени

Не всички зимни градини са открити пространства, обясниха експерти. Според официалните тълкувания на здравно министерство не може да се пуши в местата, които са покрити с навес и имат най-малко три плътни стени. Няма значение от какъв материал са те, нито дали постройката е временна или постоянна, добавят здравните експерти. В градините, които са с навес и имат най-много две плътни стени, обаче може да се пуши, уточняват от ведомството. Така, ако с отварянето на страничните части на едно помещение се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място, добавят от МЗ.

Събраха 735 бона от глоби

1140 ресторанта, училища, болници и фирми са глобени за първите девет месеца на годината заради нарушаване на забраната за пушене. Общият размер на глобите е 735 400 лв., съобщиха от здравното министерство вчера. Какъв процент от тях е събран обаче не е ясно.

За първите девет месеца инспекторите са направили 275 667 дневни и нощни проверки на 266 822 обекта. Освен наложените глоби те са издали и предписания какво да променят собствениците в ресторантите или фирмите си. Най-голям брой проверки и актове са направили инспекциите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград.

И реформаторите против промяната

Реформаторският блок също се обяви срещу падането на забраната за пушене на закрити обществени места. "Намерението на управляващите да върнат възможността за пушене на закрито е скандално връщане назад не просто по отношение на политиката по опазване на здравето и намаляване на тютюнопушенето - то демонстрира една последователна политика на отказ от спазване на европейските стандарти", заявиха те в официална позиция. Според тях връщането на стария режим е изцяло лобистки ход, в полза на определени бизнес кръгове - собственици на заведения и търговците на цигари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай