Ректор си гласува 1500 лв. до живот

Ректор си гласува 1500 лв. до живот | StandartNews.com

Временният шеф на академията спира парите на проф. Величко Адамов

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Величко Адамов трябва да получава пожизнено 1500 лева месечен бонус над заплатата си. Текстът, който разпорежда това, е бил гласуван от Академическия съвет на висшето училище през 2011 година и коригиран през 2014 г. Той касае бившите ректори, но на практика е направен така, че от него могат да се възползват само проф. Величко Адамов и предшественикът му проф. Атанас Дамянов, каза сегашният служебен ректор на вуза проф. Иван Върбанов. Така шефът на Стопанската академия е прибирал бонуса извън заплатата си. Според документа Адамов трябва да получи и служебен кабинет, оборудван с всички екстри. Дава му се и правото да участва в академичния живот на вуза пожизнено.

Изискванията, вписани в решението за специален статут на бившите ректори, са те да са изкарали поне един пълен мандат. Освен това обаче е нужно да са били на основен трудов договор във вуза до навършването на 65-годишната си възраст, както и да работят единствено във висшето училище след края на ректорския си мандат.

"Това не е заплата, а рента. Не мога да променя решението на Академическия съвет, но няма да разпиша тези пари да бъдат платени на проф. Адамов. Спрял съм плащанията", посочи проф. Върбанов. Той уточни, че в момента се прави списък и на други констатирани нарушения от времето на Адамов, които ще бъдат дадени на компетентните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай