Сряда,

Ректор си гласува 1500 лв. до живот

От: Администратор -
3452
Ректор си гласува 1500 лв. до живот
A
A
A

Временният шеф на академията спира парите на проф. Величко Адамов

Бившият ректор на Стопанската академия в Свищов проф. Величко Адамов трябва да получава пожизнено 1500 лева месечен бонус над заплатата си. Текстът, който разпорежда това, е бил гласуван от Академическия съвет на висшето училище през 2011 година и коригиран през 2014 г. Той касае бившите ректори, но на практика е направен така, че от него могат да се възползват само проф. Величко Адамов и предшественикът му проф. Атанас Дамянов, каза сегашният служебен ректор на вуза проф. Иван Върбанов. Така шефът на Стопанската академия е прибирал бонуса извън заплатата си. Според документа Адамов трябва да получи и служебен кабинет, оборудван с всички екстри. Дава му се и правото да участва в академичния живот на вуза пожизнено.

Изискванията, вписани в решението за специален статут на бившите ректори, са те да са изкарали поне един пълен мандат. Освен това обаче е нужно да са били на основен трудов договор във вуза до навършването на 65-годишната си възраст, както и да работят единствено във висшето училище след края на ректорския си мандат.

"Това не е заплата, а рента. Не мога да променя решението на Академическия съвет, но няма да разпиша тези пари да бъдат платени на проф. Адамов. Спрял съм плащанията", посочи проф. Върбанов. Той уточни, че в момента се прави списък и на други констатирани нарушения от времето на Адамов, които ще бъдат дадени на компетентните органи.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички