Скелет на Тиранозавър се продаде за $31,8 млн

Това е един от най-завършените и добре запазени скелети на динозавър от този вид с 188 кости

Скелет на Тиранозавър се продаде за $31,8 млн | StandartNews.com

Фото БГНЕС

Скелетът на Тиранозавър рекс, живял преди около 67 милиона години, е бил продаден на търг за повече от 31,8 милиона долара, предаде ТАСС.

"Аукционна къща “Кристис” постави нов световен рекорд в търговията. Тиранозавърът на име Стан беше продаден за 31 847 500 долара”, гласи съобщението, в което се посочва, че по предварителни оценки за Стан е щяло да бъдат платени между 6 и 8 милиона долара.

Това е един от най-завършените и добре запазени скелети на Тиранозавър рекс със 188 кости. Фрагментите му са открити през 1987-а по време на разкопки в Южна Дакота от палеонтолога – аматьор Стан Сакрисън. Първоначално неговата находка се считала за част от скелета на тревопасния динозавър трицераторпс и едва през 1992-а учените стигат до заключението, че Сакрисън е открил скелет на Тиранозавър. Според експерти Тиранозавърът е тежал 7-8 тона. Това е приблизително двойно повече от африкански слон. Резците му надвишават 27 см. дължина.

Досега ценовият рекорд за продажба на скелет на Тиранозавър беше от 1997-а. Тогава скелетът на гигантския хищник бе продаден на търг в Чикаго за 8,36 милиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай