Река Марица скъса дига при Пазарджик

Река Марица скъса дига при Пазарджик | StandartNews.com

Пазарджик. Река Марица е скъсала дига при Пазарджик и има опасност да залее помпените станции. Без вода могат да останат както жителите на Пазарджик, така и хората от околните села – Мокрище, Главиница, Капитан Димитриево и Радилово.

Само за два месеца Марица е заляла 5 декара, пише бТВ. Изяденият бряг е в непосредствена близост до помпените станции на Пазарджик. Всеки ден в реката пропада по метър земя. Ако брегът продължи да пропада с такива темпове, най-страшната прогноза на специалистите е, че след месец водата ще достигне до сондажните кладенци и те ще паднат в реката. Само 30 метра делят най-близкия сондажен кладенец от водата.

Пропаднат ли кладенците, пропада и главният водопровод към Пазарджик. От ВиК казват, че проблемът се появил, тъй като на това място в Марица се влива Тополница. Залповото изпускане на язовира преди месец докарало буйните води. От областна управа са поискали 240 000 лева от комисията по бедствия и аварии за нова дига. Докато това стане, започва спешно изместване на коритото на реката. В понеделник областният управител има готовност да обяви бедствено положение.

"Малко се преекспонират нещата с подкопания бряг на река Марица, който застрашава кладенците, снабдяващи с питейна вода град Пазарджик", каза пред "Фокус" бившият директор на ВиК - Пазарджик инж. Звезделин Вукев.

Той припомни, че през 2005 година, когато река Марица е преляла, тези два сондажа бяха залети от вода, включително и трафопоста на изток. „Тогава пет сондажа бяха изключени, но град Пазарджик не остана без вода. 23 сондажа има по поречието на река Марица. Тогава изключихме пет сондажа, но градът не остана без вода.

Хората са притеснени от съобщенията за опасността да бъдат залети кладенците, снабдяващи Пазарджик с вода. Ясно е, че няма средства за укрепване на този участък, но така е от 2005 година, обясни Вукев.

По време на наводнението през 2005 година цялата група „Изток" беше изключена, а „Запад" и „Караман тепе" работеха. Просто така е конструирана схемата на помпена станция „Мокрище", че има поне пет схеми на захранване на града от там да се направят, т.е директно се подаваше вода за града, обясни Вукев. Според него по-належащо е да се смени трасето за напорните резервоари, защото там една авария струва доста пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай