Разделят пътя за Гърция в Кресненското дефиле

Разделят пътя за Гърция в Кресненското дефиле | StandartNews.com

Искат нов знак „Внимание! Мотористи"

Да се монтират гумени разделители на най-рисковите участъци на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Да се поставят светещи табели с надписи за изостряне вниманието на водачите на МПС, които да спазват Закона за движение по пътищата. Да се ремонтира обходния път, който е единствената алтернатива на шосето за Гърция. Тези предложения обединиха депутати, кметове и полицаи на дискусия в сградата на областната управа в Благоевград за намаляване на катастрофите в дефилето и за вземане на бързи мерки преди настъпването на активния летен сезон. Срещата във вторник бе инициирана от председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Настимир Ананиев. Той подчерта, че за последните само за три години – от 2013 до 2015 г., в 17-те километра на този пътен участък са станали 172 тежки катастрофи с 15 загинали и 82 ранени.

„Мнението на експерти е, че може да се мисли в посока поставяне на разделителни съоръжения, които да не позволят да се правят рискови изпреварвания. Най-честите ПТП-та са в резултат на навлизане в лентата за насрещно движение. И един човешки живот да спасим, си струват усилията ни и инвестицията, която ще се направи", подчерта Ананиев. Той бе подкрепен от комисар Бойко Рановски, шеф на КАТ „Пътна полиция", който увери, че неправилните изпреварвания и навлизането в другата лента най-често водят до трагични пътни произшествия.

„Трябва да се намери възможност по осовата линия да се поставят разделители. Трасето не е дълго, в него колите ще се движат в колона. Подобно съоръжения има на пътя Бургас – Созопол", сподели комисар Рановски. Кметовете на Симитли и Струмяни – Апостол Апостолов и Емил Илиев, бяха категорични, че трябва да се вземат мерки за ограничаване на тежките катастрофи в Кресненското дефиле. Нужно е да се засили безопасността на местните жители там, където главен път Е-79 минава през населени места. Необходимо е да се поставят и интерактивни информационни табла, които да са светещи, за да привличат вниманието на шофьорите и те да спазват правилата за движение.

„Нека се помисли за ремонта на обходния път през селата Полето, Ракитна, Сенокос и Стара Кресна, който е алтернатива на шосето за Гърция. А ни при всяка по-сериозно катастрофа движението да се блокира. Ще са нужни 2-3 милиона лева. Инвестицията си заслужава, защото при строежа на Автомагистрала „Струма" ще се ползва този път, друг няма", каза Апостолов. Всички решиха, че ако не може в цялото дефиле да се поставятгумени разделители, то това е задължително за 3 участъка, в които има концентрация на ПТП-та. Шефът на ОД на МВР – Благоевград Росен Танушев разкри, че пътни полицаи са в региона с две мобилни и една стационарна система за контрол на скоростта. 70% от тежките катастрофи са заради несъобразена скорост и неправилно навлизане в лентата за насрещно движение. Само за 2015 година в този пътен участък са регистрирани 12 874 нарушния на водачи на МПС, от тях 7739 /60%/ са за превишена скорост.

Шефът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ Георги Златев заяви, че пропускателната способност в района не отговаря на засиления трафик на автомобили. Там са поставени над 200 знака, проблемът е, че те не се спазват. Уточни, че разделители се поставят при най-малко трилентов път, а в дефилето лентите са две. „В много по-малка степен пътната инфраструктура е причина за катастрофите, отколкото човешките грешки и неспазването на Закона за движение по пътищата. Ще се прецени има ли техническа възможност за такива разделители", каза той. В дългосрочен план с изграждането на АМ „Струма" проблемът ще бъде решен, но сега се налага да предприемем мерки в краткосрочен план, заяви Настимир Ананиев. Той е водил разговори и с мотористи, които през лятото карат редовно в Кресненското дефиле. Следващата седмица ще говори с регионалния министър Лиляна Павлова, за да поиска въвеждането на нов знак „Внимание, мотористи!". Целта е да се постави в тези пътни участъци, където има концентрация на мотоциклетисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай