Раздадоха 400 кг риба в Каварна

Раздадоха 400 кг риба в Каварна | StandartNews.com

Кметове готвиха засукани гозби, Цонко шашна със суджук от миди

Китайска телевизия засне феста, шеф Сидония Радева зарадва гостите с паеля

С кметско готвене на риба стартира по традиция 12-ото издание на Миден и рибен фест в Каварна. Тази година кулинарни умения с домакина Цонко Цонев мериха градоначалникът на Тутракан Димитър Стефанов, който приготви рибена чорба от пет вида дунавска риба, и кметът на Елена Дилян Млъзев, който приготви бяла риба в специална панировка. Цонев пък бе заложил на пълнен лефер с миди и сос, като помощ по време на приготвянето му оказваше 5-годишната му щерка Зарина.

Докато кметовете се потяха над тигани и тенджери, шеф Сидония Радева зарадва многобройните жители и гости на Каварна с невероятно вкусна паеля с миди. Дамата, която е първият победител в тв шоуто "Мастър шеф", разказа, че в паелята освен зеленчуци има пилешко и заешко месо, както и морски дарове. Отгоре испанското блюдо бе украсено с миди. Зорко приготвянето на кметските ястия наблюдава и жури с председател поп звездата Мариана Попова. Тя заедно с д-р Здравко Георгиев и управителя на общинския хотел "Каварна" Желязко Железов, по-късно подпомогнати и от Любо Киров, имаха нелеката задача да опитат от кметските рибни вкусотии и да преценят - кой е най-добре представил се. Готвенето на градоначалниците на площада за поредна година

събра любители на рибата

и морските дарове. Сред специално дошлите за феста, за да заснемат старта на събитието и излъчат репортаж, бяха и колеги от китайската информационна агенция "Синхуа". Шеф кореспондентът на агенцията Уан Синжан лично правеше снимките и видеоматериала, като сподели пред "Стандарт", че освен информация "Синхуа" ще излъчи и тв репортаж по своя канал "CNC World". Така малкото морско добруджанско градче вече е познато и в многомилионен Китай.

След дегустация и дълги съвети шефът на журито обяви резултатите - в тазгодишното издание бяха присъдени две втори места - за чорбата на Димитър Стефанов и за лефера на Цонко Цонев. Безапелационно първото място спечели панираната бяла риба на кмета на Елена Дилян Млъзев. Димитър Стефанов сподели, че според него тайната на вкусната рибена чорба се крие в зеленото грозде, което й придава приятна киселина. В казана за чорбата той бе сложил бяла риба, сом, шаран, мряна и толстолоб. Основната подправка пък бе дивисил. С удоволствие Стефанов раздаде на желаещите да опитат от рибената чорба от Дунав. Добри отзиви освен от журито и от много от присъстващите получи и Млъзев. Запитан за рецептата, той каза, че е използвал за приготвяне бяла риба от язовир. "Рибата, която приготвих, в нашия край наричаме смъдок, а тук я наричат сулка. Тя се почиства и измива, като тайната е в пастата за паниране. Тя се прави от жълтъци, лимонов сок, горчица, бира, сол и черен пипер" - добави еленският градоначалник. Освен лефера, напълнен с миди и сос от майонеза, бяло вино, копър и чесън, Цонев зарадва извън конкурса жури и присъстващи и със суджук от миди, приготвен на оребрен тиган.

По традиция рибарите от "Черноморски изгрев" също се включиха във феста, като опържиха и раздадоха 400 кг риба. Дошлите за първия ден на Миден и рибен фест в Каварна, който продължава до неделя,

опитаха вкусна и прясно изпържена

царска риба, сафрид, попчета и други видове, които рибарите бяха прясно уловили сутринта.

Специален гост на феста тази година бе и Светлин Танчев - председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, който вечерта заедно с тримата кметове от сцената даде старт на музикалната програма на събитието.

По време на визитата си в Каварна Танчев се срещна с кмета на общината Цонко Цонев и беше сред първите посетители на новооткрития зелен покрив на НЧ "Съгласие - 1890". Той сподели, че е впечатлен от града, сградата на общинска администрация и кабинета на кмета, който е уникален със своите експонати от "Музея на Кметъла".

По традиция със свои щандове на площада се представиха мидени ферми и заведения, като основно се предлагат в рамките на трите дни морски деликатеси - шишчета от миди, печени и пържени риби и други. Бирата е на корем, но има и богато изобилие от вина. Фестът освен с вкусни блюда е съпътстван и с богата програма. Още в първата вечер на сцената на площада със свои изпълнения зарадваха присъстващите Дани Милев, Мариана Попова и Любо Киров. Съботната вечер пък бе запазена за Тони Димитрова и група "Петте сезона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай