Разбойникът Ким

Разбойникът Ким | StandartNews.com

Лидерът на Северна Корея умее отлично да разсмива, но и да плаши

Само до преди няколко седмици световните медии и международни организации бяха заети с това да се подиграват на севернокорейския лидер Ким Чен-Ун заради отшелническата му политика и "забавната" изостаналост на една изолирана нация. Най-смешна на медиите се стори новината, че където и да отиде Ким, винаги го придружава лична тоалетна. "Тоалетни има не само в личния влак на Ким, но също в малките и средни по големина автомобили, в които се вози, а дори и в специалните превозни средства за планински терени и сняг", написа британският "Гардиън". Вестникът се позова източник, близък до шефа на ескорта, който се грижи за охраната на лидера.

Когато в сряда обаче Пхенян обяви, че е тествал първата си водородна бомба, смехът секна и се превърна в панически страх. Ако провеждането на изпитанието бъде потвърдено и от външни експерти, този тест би потвърдил големия технологичен напредък на нация, която понякога изглежда се бори за световно унищожение. А това вече определено не е забавно.

Без значение какъв точно вид бомби взривява, Ким и Северна Корея не могат да преминат за една нощ от "палячото" на международната сцена към "кошмарът" за световния ред. Всъщност, така, както севернокорейският лидер никога не е спирал да изглежда весел и усмихнат, така и винаги е бил ужасяващо страшен. Много народи по света обичат да се смеят на веждите, на прическата му или на личната момичешка банда, която си има и така забравят за железните правила, които той следва в управлението си и начина, по който третира собствения си народ. Глас. Расизъм. Наказания. Международни провокации с ядрени оръжия. Всичко, от което ни побиват тръпки.

Въпреки това потайността около Северна Корея и особено около лидера й постоянно провокира любопитството и най-вече на медиите. Много често се появяват материали, в които се прави опит да се хвърли светлина върху самата личност на Ким, върху това, което той харесва, къде е ходил на училище, каква храна обича да яде, а дори и кои членове на на партията вероятно е екзекутирал и защо. Да започнем с това, че следващият път, когато отново реши да заплашва Запада с война, най-вероятно отново ще го стори на родния си език макар, че отлично би се справил и на немски с швейцарски диалект. От 1998 г. до 2001 г. едно корейско момче на име Пак Ун посещава училище в Лийбефелд Щайнхьолцли недалеч от швейцарската столица Берн. В регистрите е регистриран като син на служител на севернокорейското посолство. Първите спекулации, че Пак Ун всъщност е младият Ким Чен-Ун, са още от 2009 г. Тогава японски вестник пръв тиражира новината, а малко по-късно пред репортер на швейцарския "Тагесанцайгер" млад мъж си спомня как съученикът му Пак му разказал, че всъщност не е син на служител в посолството, а дете на севернокорейския президент Ким Чен-Ир. Показал му и снимки, на които бил с баща си. Двамата младежи играели почти всеки ден баскетбол, а Ким често слушал севернокорейския химн. Не е много ясно колко вярна е цялата тази история. Миналата година обаче френският антрополог Раул Перо предостави ново доказателство: след като сравнил по 17 признака чертите на лицата на Пак Ун и на Ким Чен-Ун (посредством снимки съответно от 1999 г. и актуална фотография на сегашния севернокорейски лидер), той установил 95% съвпадение. Петте процента отклонение Перо отдава на разликите във възрастта и теглото.

Друг любопитен факт около Ким е, че той е изключително чувствителен, когато става въпрос за почитане паметта на неговия баща Ким Чен-Ир. Толкова чувствителен, че прати в затвора зам.-министъра на отбраната Ким Чол заради "недостатъчно траур" по време на погребението на "великия вожд".

Що се отнася до хобитата му баскетболът е любимият му спорт, а Майкъл Джордан - любим спортист. Негов приятел от студентските години разказва, че хобито му по-скоро граничи с мания и "прекарвал часове, рисувайки с молив портрети на Въздушния". В тази връзка бившата звезда от НБА Денис Родман пък е сред най-добрите приятели на севернокорейския диктатор. Родман дори бе в Пхенян през 2013 г. и 2014 г., за да посети Ким, като дори по-късно бе съобщено, че е бил разследван от американското Министерство на финансите, че е отделил милиони долари за луксозни подаръци за скъпия си приятел.

Друго удоволствие, на което обича да се отдава върховният лидер, е вносът на хиляди литри шотландско уиски всяка година. Очевидно няколко глътки огнена течност и кутия цигари на вечер са рецептата, която поддържа Ким спокоен. Което може да се окаже за добро за останалата част от света, особено, след като знаем и другото му любимо хоби - изстрелването на ядрени ракети и взривяването на водородни бомби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай