Райдовски: Мит е връзката меджу ДС и кредитните милионери

Райдовски: Мит е връзката меджу ДС и кредитните милионери | StandartNews.com

София. Няма нищо общо между ваденето на досиетата на кредитните милионери и Държавна сигурност. Това е мит, заяви бившият съветник на Жан Виденов Красимир Райдовски в ефира на ТВ7.

По списъка с кредитните милионери се работи от дълго време и сега шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов се изявява като селски детектив.

"Схемата в годините, разбирайте 1990-1995-а, беше проста. По време на разговора за отпускане на кредита се говореше за едно – за размера на рушвета. Той варираше от 15 до 50 %. Това се договаряше при разговорите за кредита. Тук е интересно да се мисли за задължението на банкера.

Не е важно кой е получавал парите, а кой му ги е дал. Нека да питаме банките. Ако можехме, би било добре да питаме Андрей Луканов и шефа на БНБ по онова време. В тези години имаше 150 лиценза за банки, а основният ресурс вървеше от ДСК. Сега вече никой няма да поеме отговорност", обясни Райдовски.

Той добави, че все още има живи хора, които имат доста информация по казуса. Иначе темата се е експлоатирала от дълго време, но без голям ефект.

"Сега излязоха няколко имена. И какво от това? Това питам. Някой ще върне ли парите. Няма да стане. Зад гърба на Младен Мутафчийски стоят живи хора, стоят и чужди граждани. В тази работа няма гласност. Темата за хората е интересна, а въпросните хора ще отричат. Така са научени. И друго е важно да се каже. ДС няма нищо общо с раздаването на парите. Всичко е въпрос на лични отношения между банката и човека, но това няма връзка с ДС. Информация имаше в обществото", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай