Провидението с пръст в Освобождението

Заради Шеста раса Бог внушил на руския император да воюва за поробена България, казвал Петър Дънов

Провидението с пръст в Освобождението | StandartNews.com

Откровение от Петър Дънов разкрива, че в освобождението на България, което чествахме на 3 март, има пръст Всевишният. Версии колкото щеш, какво кара руският император да тръгне към поробена България. Въпреки че скептиците са склонни да търсят и империалистични амбиции у Русия, "Мистериите на Стандарт" откри някои прелюбопитни поличби в подкрепа на панславянската метафизична теория.

 

Изследователи на епохата твърдят, че руският цар доста се е колебал в онези дни, дали да тръгне към поробените Балкански земи. Все пак през пролетта на 1877 година в Кишинев той издава манифест, с който Русия обявява война на Османската империя. Владетелят даже сам поема командването на руската армия. Какво обаче е накарало Александър II да смени колебанието си с такава твърда позиция, до днес остава загадка.

 

Кармична връзка

 

Приживе основателят на Бялото братство Петър Дънов бил твърдо убеден, че зад събитията в онези дни стояла самата Съдба. "Има да сме чакали Свободата, ако на руския император не му е било внушено Свише да тръгне към поробена България", провидял Дънов. Ангели вероятно на сън са осенили императора да помогне на православния народ. Според прозрението на феноменалния Дънов с това си действие Русия е трябвало да се отплати на България, тъй като семката на вярата (християнството) и божествения логос (писмеността) тя получила именно от българските си братя.
"Днешната си сила и слава Русия дължи на България. Историята - наречена от Херодот "учителка на народите" - свидетелства, че Русия е възприела от България християнството, славянската писменост (кирилицата, която използва и до днес), свещените книги на познанието; а от древните прабългари, живели в далечното минало по нейните сегашни земи - и една изключително висока култура, включваща и връзката с Космоса", заявява езотерикът. Той разкрива още, че Отец Бог е имал висш план за славянските народи. Защото сам Творецът бил извикал славяните, за да съдействат за идването на Божието Царство на Земята.

 

Поличба при боевете

 

В унисон с духа на тези откровения по време на Руско-турската война се случило едно изключително знамение - пълно лунно затъмнение. Астрономичният феномен настъпил по време на най-ожесточените боеве за Шипка и вярваме или не, сякаш е прекършил устрема на противника.

 

Изследователят инж. Иван Иванов разказва, че в неговия род се носи една легенда. В разгара на съдбоносните боеве за прохода месечината - символ на ислямската вяра - изчезнала при ясно небе.
Неговата прабаба разказвала следното: когато руснаците и турците са се биели горе на Балкана, сам Господ Бог изпратил "знак - поличба", като скрил грейналата месечина за известно време от небето и го направил кървавочервено. В Карловско се разказвало още, че това страшно много изплашило фанатизираните турци и внесло смут и паника сред тях.
Сензационното знамение обаче било двойно по-въздействащо, защото по това време освен лунно затъмнение е имало и пълнолуние. Според датировката на 23 срещу 24 август 1877 г. (11 срещу 12 по стар стил) наистина е имало пълно лунно затъмнение.

 

Според историческата справка в кулминацията на боевете на 23 август пристигат първите стрелци на ген. Радецки, качени по двама на кон, и веднага се включват в боя. "Проходът е спасен и до 20 часа турците са били отблъснати. С настъпването на нощта боевете стихват, а до полунощ на върха пристигат всички части, командвани от ген. Радецки. Точно в тази нощ (какво изключително съвпадение) е станало въпросното лунно затъмнение", пише инж. Иванов. Той цитира и исторически хроники, в които се споменава, че Сюлейман паша в същата нощ е изпратил донесение до турския султан, в което се казвало: "Ако до сутринта руснаците не се опитат да избягат, то утре на разсъмване ще възобновя атаките и се надявам, че с помощта на Аллах тоз път ще успея да завладея прохода".

 

Същата нощ обаче Бог, който управлява всички небесни тела, направил небето чисто като калайдисана рания, в която звездите се виждали като на длан. Най-ярко обаче се виждала пълната Луна. И в един момент тя изчезнала. Въпреки че руските подкрепления вече били дошли в помощ на българското опълчение, то поличбата и тогава се е считала за знак директно от Небесата. А именно, че православната справедливост ще възтържествува много скоро.

 

Факт или мит

 

Факт или мит обаче е тази легенда и защо не присъства в учебниците по история, питат се малцината посветени в нея. Че това не е само мит потвърждават астрономическите програми, по които може да се изчисли на кой ден какъв е бил цикълът на Луната и дали е имало затъмнение. В допълнение на това изключително красноречиви са сведенията, които намираме в сборника "Освобождението 1878 - Спомени". В него участници в боевете дават ценни сведения. В спомените на опълченеца Михаил Манчев, родом от Сопот, за 11 август 1877 г. се казва следното: ".... През тая вечер турчинът не се оттегли, както първите две вечери, той нападаше - искаше му се поне през нощта да свърши нещо, но едно небесно явление му предсказа, че се лишава вече от възможността да сполучи, и той се оттегли. Това небесно явление ето какво беше: ...на тъмносиньото безоблачно и прозрачно небе се появи величествено явление - месецът затъмня! Той затъмня, но не цял: едно малко червено кълбо се не изгуби от пред очите на присъствующите на тоя връх. Появяването на небесното това чудовище така внезапно прекъсна турците, които го имат за свой герб, щото на минутата те прекъснаха нападенията и наконец пълна тишина се възцари на върха и трая до сутринта...".
В същия извор ценно свидетелство дава и полковник Стефан Кисьов от Трета дружина.
"...Нощта както и миналата, беше тиха и ясна. Месецът освещаваше предметите, които се виждаха както дене. Турските стрелци стреляха по отделни движущи се человечески фигури. На небето не се видеше нито сянка от облачец. Но ето месецът изведнъж започна да тъмнее.

- Що е това?

 

- Месечно, месечно затъмнение - завикаха опълченците. И действително, целият месечен кръг се покри с черна завеса и на преди минута осветената земя настана непроницаема тъмнина. Турците са народ суеверен и както е известно, в затъмнението на Луната те виждат работа на дявола. Откри се твърде честа пушечна стрелба, но този път не по нас, а по месеца... ".

 

Стефан Кисьов, пък по това време намиращ се в Истанбул (Цариград) допълва картината. От всички 4000 джамии в града ходжите запели умилително, а пушки загърмели от минаретата срещу воала на месечината. Какво обаче е означавала тази поличба?

 

Шестата раса

 

Според пророци и езотерици подобни съвпадения не са случайност. Освен предвестник на свободата, те се считат за някакъв Знак свише, говорещ директно за Божията промисъл. Приживе Петър Дънов (Беинса Дуно) разплел мистерията. Според него народът ни е съхранен и след 3 март отново се появява на политическата карта заради плана, който Висшият разум на Вселената имал за нас. Основателят на Бялото братство провидял, че българите, колкото и нерелигиозни да сме, в бъдеще ще бъдем сред фундаментите на новия проект на Бога - Шестата раса.
Според мистичната теория за расите, човечеството в момента живее в Пета коренна раса. Тя дава развитие на ума на човека - съзнателния и логическия. Създателят обаче искал да посее Шеста раса, която ще има за задача да развие сърцето и да изгради една качествено нова култура на Любовта. С това действие Бог искал да запази и човека, и планетата, която Петата раса затривала.

 

Дънов също считал, че Петата раса се е провалила в обуздаването на насилието. Славянството обаче щяло да бъде почвата за души, които ще започнат да слизат от висшите духовни сфери и да променят тази тенденция.
Според обяснението, което Беинса Дуно дал, славянската семка била най-подходяща за осъществяването на тази грандиозна планетарна задача, "тъй като именно при нея в духовен план е развито сърцето и идеята за братство и саможертва - водещи импулси и идеи във великото учение на Господ Исус Христос. Най-хубавото у славяните е това, че те имат силно развито религиозно чувство, но не фанатическо, а алтруистическо, общочовешко", казвал феноменалният философ. По повод изпитанията като например днешните кризи или робството от миналото, той казвал следното: "Тия изпитания, през които минават славянските народи, ще родят нещо хубаво в тях. Те постепенно ще дойдат до Любовта, ще свършат с Любовта".

 

Не на последно място Беинса Дуно твърдял, че "Българският народ, ще не ще, ще изпълни своята задача. Могат да (о)станат и 300 000 българи, но възложената им от Небето мисия ще изпълнят". Преди това обаче народът духовно трябвало да се повдигне и да разгърне вярата си в Бога. После заедно с руснаците и другите славяни ще се превърнем в основната движеща сила на световното обновление. За идването на Шестата раса щели да помогнат и напреднали души, които ще слязат сред нас като 8000 адепти.

 

"Бъдещето е на славяните, бъдещето е на българите. Те ще оправят всички народи. България ще бъде духовен кредитор, духовен разсадник за целия свят", пророкувал Дънов. Всъщност едно от неговите предсказания в тази област вече се е сбъднало. Пред учениците си той казал, че освободителите на България един ден ще прегърнат най-силно неговото учение.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай