Протест срещу расизма и дискриминацията в София днес

Протест срещу расизма и дискриминацията в София днес | StandartNews.com

София. Мирен протест срещу дискриминацията и расизма спрямо ромите в България ще се проведе в София днес по обед. Събитието се организира във Фейсбук и над 350 души са потвърдили присъствие. 

Причина за недоволството на гражданите е зачестилото дискриминационно отношение към българските роми от най-високи държавни нива. Организаторите дават за пример изказването на здравния министър Петър Москов, който в гнева си след насилие над медицински екип определи цялата ромска общност като "скотове". Според тях това е произвело осезаеми ефекти, тъй като на много места линейки отказват да се отзовават на повиквания, идващи от ромски гета.

"Междувременно коалиционният партньор и народен представител Валери Симеонов се застъпи за Москов и каза най-ужасяващите думи за ромите, изричани някога от трибуната на Народното събрание. Всичко това мина под знака на "борба с ромските привилегии" и "за равенството", но самото съществуване на ромски гета, с трайна безработица и маргинализация в тях, показва колко несъстоятелни са фантазиите за "привилегиите" на ромите. Критичните гласове заглъхнаха в бурята от одобрителни коментари, втвърдили допълнително дълбоко вкоренените предразсъдъци срещу най-бедните и маргинализирани наши съграждани", се казва в описанието на събитието в социалната мрежа.

"Вместо реални и смислени решения на несъмнено изострени социални различия и работа за тяхното преодоляване, управляващите си служат с популистки, расистки обиди, заплахи и обвинения. Те обаче спомагат единствено за задълбочаване на проблемите и за превръщането им в нерешими", категорични са организаторите на протеста. 

"Вместо да съучастваме в произвеждането на изкуствено противопоставяне на база цвят на кожата, е време да намерим заедно истинските отговори на наболелите въпроси като неравенствата, насилието, бедността на всички ни, изключването на цели малцинствени групи от политическите, културните и икономическите процеси", смятат те.

"Затова и казваме "НЕ" на дискриминацията и расизма! "НЕ" на продължаващото от десетилетия държавно секретиране на расизъм, който отравя всички ни!", призовават организаторите на протеста срещу расизма и дискриминацията.

Сборният пункт е градинката "Кристал" в 13 ч., от където ще се проведе кратко шествие по маршрут: "Кристал" - бул. "Цар Освободител" - Народното събрание.

Столична община и МВР са уведомени и са обещали да гарантират сигурността на участниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай