Протест срещу епископ – масон пред Светия синод

Протест срещу епископ – масон пред Светия синод | StandartNews.com

София. Миряни от София и Варна ще протестират пред сградата на Светия синод, защото не са съгласни с избора на Архимандрит Дионисий за епископ и втори викарий на Софийския митрополит, предаде БНР. Според тях, този избор би бил противоуставен и неканоничен, тъй като Дионисий е масон и тамплиер и няма служба в манастир, каквото е изискването.

Членовете на варненския инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква" изпратиха писмо до патриарх Неофит и членовете на Светия синод, с което се мотивират защо не подкрепят предложението.

По този повод от комитета организират тази вечер молитвено бдение във варненските храмове, а в сряда част от членовете му ще участват в бдението пред сградата на Светия синод заедно с миряни от София.

Отец Василий Шаган, който беше активен участник в протестните действия на миряни и свещеници от Варна по повод допуснатия до избор за Варненски и Великопреславни митрополит на скандално известния бивш игумен на Бачковския манастир Борис, коментира, че има съмнения и за индивидуалните качества на Архимандрит Дионисий.

„Основното притеснение е, че поредната херотония за епископ в Българската православна църква може да бъде извършена по един неканоничен и противоуставен начин и това е сериозно притеснение, което притеснява, от една страна, будните християни в цялата Българска православна църква. Отделен въпрос е самите индивидуални качества на личността, която в момента се изтъква да бъде ръкополжена за епископ", каза отец Шаган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай