Протест и контрапротест около парламента

Защитниците на кабинета са повече от антиправителствените демонстранти

Протест и контрапротест около парламента | StandartNews.com

София. Протест и контрапротест се провежда около парламента. Днес се навършват 100 дни от управлението на кабинета на Пламен Орешарски. След като в сряда граждани, които са „за" и „против" правителството посрещнаха депутатите в първия им работен ден, днес около сградата на НС отново има демонстранти.

Над 20 души са се събрали пред парламента, за да поискат за пореден път оставката на управляващите. Те обаче не са блокирали движението по бул. „Цар Освободител" и си говорят до огражденията. Няма лозунги, скандирания, нито освирквания и протестно кафе, хората не създават трудностите, които полицейските служители срещнаха вчера.

„Вчера бяхме хиляди и много хора си почиват днес", така протестиращ обясни липсата на множеството антиправителствени демонстранти, които бяха предния ден пред парламента.

Над 150 души се намират от едната страна на Народното събрание, откъм храм-паметника „Александър Невски", съобщи БНР. Те са там, за да подкрепят правителството във втория работен ден. Има хора, които в 8 часа са пристигнали с автобуси от Гоце Делчев, Бяла Слатина, Враца и Дупница. Продължават да идват още контрапротетсиращи. Хората развяват български знамена, виждат се лозунгите: „Община Гърмен – подкрепи правителството на Пламен Орешарски", „Стига „спонтанни" протести", „Оставете правителството да работи", „Не на разделението и анархията" и „България е над всичко". Подкрепящите кабинета "Орешарски" продължават да искат оставката на президента Росен Плевнелиев и твърдят, че той разединява нацията. 

"Хиляди българи казват на "правителството на мафията" да напусне". Това е заглавието на публикация на Independent по повод „Голямото посрещане" на депутатите вчера. "Гневът се шири в цялата страна. Социологическите изследвания от последната седмица показват, че повече от половината от населението подкрепя протестиращите, докато по-малко от една трета подкрепят правителството", пише в информацията за събитията от страната.

Стандарт нюз ще обновява статията с най-новите подробности около двата протеста.

11, 00 часа- Демонстрациите около парламента протичат спокойно. Част от протестиращите  срещу кабинета и контрапротеста се разотиват. 

10, 00 часа- Движението по бул. „Цар Освободител" бе възобновено. Хората против кабинета вече са близо 60 души. Мъж влезе във вербален конфликт с полицаи, след което беше задържан от униформените. Контрапротестиращите продължават да скандират около парламента, по обяд те ще се преместят пред президентството, за да поискат оставката на президента Росен Плевнелиев.

09, 00 часа- Все пак движението по „Цар Освободител" бе спряно от протестиращи. Малко след 09, 45 имаше леко напрежение между полицаи и протестиращи срещу кабинета. Униформените се опитаха да пуснат движението, но протестиращи срещу кабинета седнаха на платното и отказаха да се преместят. Плътен полицейски кордон се опита да изтласка антиправителствените демонстранти към металните заграждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай