Променят закон за оградата с Турция

Променят закон за оградата с Турция | StandartNews.com

Промяна в закон ще позволи по-бърз старт на строежа на оградата с Турция. Съоръжението трябва да ограничи потока нелегални бежанци, които влизат в страната. Промените бяха внесени в четвъртък от народни представители от четирите партии, които формират мнозинството в парламента. С новите текстове оградата ще може да бъде възложена на изпълнител без обществена поръчка, с което депутатите откликнаха на молбата на министър-председателя Бойко Борисов от сряда.

В размяна на реплики от парламентарната трибуна между него и съпредседателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов стана ясно, че процедурата по обявяване на обществена поръчка вече тече, но ще отнеме твърде много време, предвид и възможните обжалвания на резултатите.

Продължаването на изграждането на оградата беше едно от изискванията на Фронта за подкрепа на кабинета и дори залегна в управленската програма. И Борисов помоли народните представители, ако има начин, бързо да прокарат законови поправки, с които строежът да може да започне по-бързо.

От думите му в сряда стана ясно, че планира да възложи изграждането на съоръжението на държавна фирма. Въпросните промени гласят, че не се изисква търг за сключването на договори за услуги, доставки или строителство, "свързани с изграждането на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница". В мотивите към законопроекта за изменение се твърди, че промяната е единственият начин оградата да бъде издигната бързо и да се защити сигурността на България и на Европейския съюз.

До 30 януари МВР трябва да изготви задание за проектирането му, като определи приоритетните участъци. Според изчисленията на министър-председателя, който той представи в сряда пред народните представители, оградата ще струва 90 млн. лв., а дължината й ще нарасне с още 82 километра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай