Прокуратурата поиска 28 години за убиеца на Мирослава

Прокуратурата поиска 28 години за убиеца на Мирослава | StandartNews.com

София. Апелативната прокуратура поиска 28-годишна присъда за Марио Любенов-Заека, който е обвинен в убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник. Пернишкият окръжен съд постанови 25 години затвор, вместо поисканата на първа инстанция доживотна присъда. Софийският апелативен съд ще излезе с решение в едномесечен срок.

Защитата на Заека твърди, че няма данни Мирослава да се е съпротивлявала, а смъртта е настъпила бързо и немъчително и затова искат по-лека присъда за обвиняемия.

Докато делото беше на първа инстанция, Марио Любенов призна вината си и поиска да бъде съден по бързата процедура. След съмнения от адвокатите му, че самопризнанията са в резултат на оказан натиск, той се отметна от думите си и заяви, че няма нищо общо с убийството на Мирослава.

Обвинението твърди, че отвличането и убийството са добре обмислени и планирани. Според прокурорите лицето на Мирослава Марио е намерил лесна жертва, а в лицето на Стойчо Стоев - материално притиснат съучастник. На компютъра на Любенов е бил открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, в което се иска откуп от 250 000 евро. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

17-годишната Мирослава от Перник бе отвлечена и убита през ноември 2011 г. Тялото й бе открито заровено край местността Планиница. До трупа на момичето разследващите достигнаха благодарение на един от задържаните Стойчо Стоев-Чочо, който по-късно се самоуби при озадачаващи обстоятелства и в присъствието на висши служители на ГДБОП. През целия период на разследването органите се основаваха именно на неговите показания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай