Прокоба застига откривателите на Летнишкото съкровище

Единият от тях се свлича мъртъв върху имането

Прокоба застига откривателите на Летнишкото съкровище | StandartNews.com

Жестока прокоба е застигнала тримата откриватели на едно от най-прочутите съкровища у нас – Летнишкото. Съкровището представлява златни, сребърни и бронзови плочки, които изобразяват пътя, който всеки тракийски войн трябва да извърви, за да достигне съвършенството.

Един от работниците умира, още когато съкровището било извадено от земята. Тримата копаели основи на обор, когато лопатата на един от тях – Кънчо Тинчев, ударила в нещо метално.Когато се разровили, работниците открили под земята плочки с изображения по тях. Мъжете се зарадвали, че са забогатели, защото плочките са от злато и сребро. Един от тях, чието име не се споменава от страх, да не се пренесе прокобата, се строполил върху откритото съкровище. На място бил повикан местният доктор Георги Николов, който само констатирал необичайната смърт, пише Lupa.bg.

Мълвата за откритото имане бързо се разнесла в града и след като кметът Тодор Байнов научил, наредил на работниците да му донесат всичките 23 плочки. Те веднага изпълнили нареждането му. Слухът стигнал и до кварталния милиционер, с което тайната окончателно се разбулила. Отвели на разпит работниците, а те разказали всичко за находката. Кметът също бил повикан и принуден да предаде цялото съкровище.

Откривателите му не доживели до дълбока старост, като животът им е бил пълен с трагедии. Дъщерята на единия от тях изчезва при загадъчни обстоятелства, а синът на другия от работниците починал преди него.

Днес Летнишкото съкровище се съхранява Националния археологически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай