Проклятието на Помпей взе нова жертва. Уникална история

Специален музей на откраднатите артефакти

Проклятието на Помпей взе нова жертва. Уникална история | StandartNews.com

Проклятието на Помпей взе нова жертва. Древното поверие, според което зла участ застига всеки, който отмъкне нещо от Помпей, застигна млада жена. Тя се разболяла тежко, след като си отнесла за спомен три камъчета от Археологическия парк в подножието на Везувий.

Жената върнала откраднатото с писмо до директора на парка Габриел Зухтригел. За това съобщи самият той, публикувайки в туитър и снимка от писмото на английски с извинения за стореното, предаде „24 часа”.

„Не знаех за проклятието. Не знаех, че не е трябвало да взимам камъните. В рамките на година след това разбрах, че имам рак. Млада и здрава съм и лекарите казват, че е само лош късмет. Моля ви, приемете извиненията ми и тези късчета. Съжалявам".

В плика с написания на ръка текст злощастната туристка поставила и парчетата пемза – пореста вулканична скала, образуваща се при изригването на пяна от течна лава.

Това е само последният от стотиците случаи през годините, в които посетители, откраднали си по нещо от Помпей, го връщат, защото са застигнати от нещастие. Помпей загива през 79 г., когато е залят от лавата на изригналия вулкан Везувий, намиращ се близо до града.

Всяка година в археологическия парк до Неапол пристигат пакети и извинителни писма от всички краища на света от „разкаяли се крадци".

Туристка от Канада върна откраднати артефакти в Помпей, след като е преследвана от „проклятие“ в продължение на 15 години, съобщи през 2020 г. Си Ен Ен.

Откраднатите от канадката 5 артефакта Сн.: Си Ен Ен

Канадката е върнала пет артефакта, които е взела от Помпей през 2005 г., заявявайки, че са й донесли лош късмет.

Сн.: Си Ен Ен

Жената, която се представила само като Никол, изпратила две бели мозаечни плочки, две парчета ваза с амфора и парче керамична стена до Археологическия парк в Помпей, заедно с писмо, в което обяснява решението си.

„Исках да имам част от историята, която не може да се купи“, пише жената, която казва, че по това време е била „млада и глупава“.

Реставрираният Дом на влюбените в Помпей Сн.: Си Ен Ен

Откакто се върнала в Канада, тя разказва, че два пъти се е разболяла от рак на гърдата, в резултат на което й е била направена двойна мастектомия. Семейството й пък било преследвано от сериозни  финансови затруднения.

„Взех част от историята, уловена във време с толкова много негативна енергия, свързана с нея“, пише тя. „Хората умряха по такъв ужасен начин и аз взех плочки, свързани с този вид разрушения.“, пише още тя.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай