Продадоха на търг бижута на Романови, изнесени нелегално от Русия

Купувачът, наддавал по телефона, предпочел да остане анонимен, каза говорителката на "Sotheby's

Продадоха на търг бижута на Романови, изнесени нелегално от Русия | StandartNews.com

Брошка със сапфир и диамант в комплект с обеци, част от бижутата на Романови, изнесени нелегално от Русия през 1917 г., бе продадена за 806 500 швейцарски франка (883 641 щатски долара) на търг на "Sotheby's".

Цената, платена за историческия комплект бижута на търга в Женева, е почти два пъти по-висока от първоначалната ѝ оценка, съобщиха от аукционната къща. Купувачът, наддавал по телефона, предпочел да остане анонимен, каза говорителката на "Sotheby's" Хана Ребело.

Брошката и обеците били на руската велика княгиня Мария Павловна, съпруга на великия княз Владимир и леля на последния руски император Николай Втори.

Бижутата били поверени на британския дипломат Хенри Стопфорд, приятел на княгинята, който ги отнесъл в Лондон за съхранение заедно с други имперски скъпоценности.

"Преоблечен като работник, Стопфорд бил изпратен тайно да прибере бижутата от дома на великата княгиня, дворец на брега на река Нева. Той влязъл в резиденцията през страничен вход с помощта на най-големия син на княгинята Борис и от доверен слуга, разделил бижутата и ги увивал в стари вестници, за да ги скрие и запази", се казва в съобщение на аукционната къща.

След като посетил Павловна в Кавказ, дипломатът се отправил към Лондон през септември 1917 г. с 244 бижута от колекцията ѝ, които депозирал в банка, пише БТА. Павловна бяга от Русия през 1919 г. и умира на следващата година в Париж.

Бижутата са предадени на дъщеря ѝ принцеса Елена и пазени в семейството, като за пръв път се появяват на търг през ноември 2009 г. Тогава ги купува европейска аристократична фамилия, която ги предложи на търга в Женева в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай