Приз от Австралия за БГ таланти в науката

Приз от Австралия за БГ таланти в науката | StandartNews.com

Австралийският посланик Джон Грифин награди вчера двама български математици, представили се изключително успешно в едно от най-престижните австралийски математически състезания, в което участват ученици от цял свят. Младите таланти Иван Тагарев от пети клас и Иван-Александър Мавров от девети клас на СМГ са събрали пълния брой точки на състезанието. Иван-Александър получава златен медал, а Иван Тагарев награда от посланика, тъй като за тази възрастова група не са предвидени медали.

Български ученици участват в това състезание от 1994 година и всяка година получават медали, като до момента сме събрали общо 66 приза, разказа академик Петър Кендеров от БАН, който ръководи Ученическия институт по математика и информатика. Издирването на млади таланти, много от които са рожби на института, е и част от кампанията на вестник "Стандарт" и БАН "Научните чудеса на България".

На дискусия на 5 април в БАН ще бъдат отличени най-добрите ни таланти в областта не само на науката, а и на инженерната мисъл. Тогава ще бъдат посочени и топ 10 на българските научни чудеса, за които българите гласуваха цяла година. В оспорваната битка начело излязоха шестият сърдечен тон или "мелодията на сърцето", откритие на проф. Иван Митев, и веществото хомоцистеин - т.нар. нов холестерол. В топ 10 е бащата на българския самолет, въздушната възглавница, телефонния секретар - големият изобретател Асен Йорданов. Много гласове получиха брауновият газ, откритие на Юл Браун, роден в България като Илия Вълков, кирилицата, киселото мляко, нивалинът, най-старото обработено злато в света - варненското, както и ксероксът, в основата на който лежи открие на българския академик Наджаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай