Президент, премиер и патриарх почетоха Самуил в Петрич

Президент, премиер и патриарх почетоха Самуил в Петрич | StandartNews.com

Благоевград. Отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил събра в Петрич президента Росен Плевнелиев, премиера Георги Близнашки и патриарх Неофит.

Събитието в четвъртък бе част от програмата на Националния комитет за почитането на кръглата годишнина. Министър-председателят и водачът на Българската православна църква пристигнаха за историческия спектакъл „Неослепена памет", който започна в 18,00 часа в Националния парк - музей "Самуилова крепост". час по-късно към тях се присъедини и държавният глава. В проявата на сцената участваха Ансамбъл „Пирин", актьори от Драматичен театър „Никола Вапцаров" - Благоевград, ученици и самодейци от община Петрич.

След това патриархът и няколко митрополити отслужиха заупокойна света литургия в памет на българския цар Самуил. Финалът на вечерта дойде с тържествена вечерна проверка заря – проверка с Националната гвардейска част под звуците на Гвардейския духов оркестър.

„Националната свяст се формира, когато осмисляме и победите, и пораженията, които сме изпитали в нашата история. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти в Националния парк-музей „Самуилова крепост".

„В ден като днешния трябва да проявяваме високо чувство на национална отговорност. Едва ли има българин, който в ученическите си години да не е потръпвал, когато е достигал до урока за цар Самуил и за неговите воини. Не трябва да забравяме неговия подвиг, той е уникален в историята", подчерта премиерът.

Проф. Близнашки напомни, че водената от цар Самуил дългогодишна борба с могъщата тогава Византийска империя е представлявала съпротива на една самоосъзната политическа и етническа общност, която се е борила за своето съществуване. „Съпротивата след загиването на Първата българска държава продължава до възкресяването на българската държавност", допълни министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай