Пресичат кражбите с умни електромери

Пресичат кражбите с умни електромери | StandartNews.com

Кражбите на ток чрез манипулиране на електромерите ще бъдат пресечени с въвеждането на умни измервателни уреди. Това предвиждат проектонаредбите за присъединяване към елмрежа и за измерването на потреблението, подготвени от ДКЕВР.

Умните електромери ще имат независима памет, която ще регистрира потреблението ни през интервал от 15 минути. Така, ако някой реши да "върне брояча", това лесно ще бъде засечено при отчитане на показанията и паметта на уреда. Това ще може да става и дистанционно без служител на енергото да идва до електромера. Данните пък ще се помнят 62 дни. Успоредно умният електромер ще отчита и напрежението, което се подава към абоната. Ако то е в разрез със стандартите, това лесно ще може да се установи.

Умните електромери ще позволяват хората с вили да си купуват ваучери за ток и да ползват толкова, за колкото са си платили. Така ЕРП-тата ще спестят транспортните си разходи за отчитане на такива зони. До 2020 г. до 20% от електромерите трябва да са умни, предвижда още проектонаредбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай