Предрешен конкурс кой да пази пощите

Предрешен конкурс кой да пази пощите | StandartNews.com

Асоциацията на охранителите алармира

Скандалът заради опорочен договор за 50 млн. лева отива в Брюксел

Конкурсът за избор на охранителна фирма за превоз на ценни пратки на "Български пощи" замириса на скандал. Надпреварата е заради апетитните близо 50 млн. лв., които ще получи спечелилото дружество през следващите четири години, колкото трае договорът. От най-голямата браншова организация - Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД), са категорични, че процедурата е нагласена в полза на определена фирма. Пощите обявиха старта на конкурса през февруари, а от 6 март процедурата бе спряна заради подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

От Асоциацията на охранителите вчера излязоха с декларация, в която се посочва, че са открити множество неточности, грешки, неспазване на законови разпоредби и включване на дискриминационни изисквания към участниците в надпреварата. Оказа се, че 20 дни след като от КЗК не са дали отговор по жалбата, на 17 март от "Български пощи" са обявили откриване на процедура по договаряне без обявление на основание чл.103, ал.2, т.3 от ЗОП. В декларацията на Асоциацията на охранителите се посочва, че са се потвърдили съмненията, че "ръководството на "Български пощи" полага субективни усилия за подготвяне на "обективни обстоятелства" за провеждане на процедура по договаряне без обявление, като беше поканен само един участник, който беше ясен от самото начало". Освен това охранителите посочват, че изискването за застраховка Лойдс "Оператори на бронирани автомобили" всъщност се притежава само от една фирма у нас - поканеният кандидат "ВИП Секюрити". В декларацията се посочва още, че определението за "изключителни обстоятелства" в ЗОП в този случай са обстоятелства "предвидими и желани от възложителя".

Според Асоциацията на охранителите дори се прави опит скандалът да бъде туширан от транспортното министерство. "Когато Европейският съюз "гледа под лупа" всичко, което става в България в областта на законността, непрозрачното провеждане на една значителна по стойност и обществен интерес обществена поръчка ще има негативен, включително и международен резонанс", се посочва в декларацията.

"Стандарт" вчера не успя да се свърже с министър Ивайло Московски. Но очаква от него още днес да коментира декларацията на асоциацията, както и дали ще назначи спешно одит на процедурата и проверка от страна на Инспектората на Министерството на транспорта.

Сезираме Еврокомисията, за да защитим бранша

Петър Миланов, член на УС на НАЛСИОЧД и управител на "АСО Пирели"

- Г-н Миланов, разкажете какво се случва с избора на охранителна фирма за "Български пощи"?

- Съвсем накратко ще разкажа хронологията на събитията. Договорът с "Български пощи" стартира през 2011 г. и приключва на 1 април т.г., той е за четири години и е по обществена поръчка. Бяха поканени 5 фирми, 3 взеха участие и го спечелихме ние от "АСО Пирели" с най-ниска цена. Минимум 6 месеца преди изтичането на договора по закон "Български пощи" трябваше да стартира новата процедура за избор на фирма. Дълго време обаче това не ставаше, въпреки че още през септември бе издадена т.нар. "схема за класификация от ДАНС", с която се определят видът на процедурата, съответно класифицираната информация в нея, как и в какви срокове да бъде проведена. Това обаче не се случи до края на годината. Вероятно от ръководството на "Български пощи" са имали някакви други цели и намерения. Вероятно успяха и да ги постигнат, защото непускайки процедурата чак до февруари, всъщност те практически изпадат в редица нарушения - и на Закона за обществените поръчки, и на редица други нормативни документи.

- Кога стартира самата процедура?

- Пуснаха я на 4 февруари. След като експерти на нашата Асоциация се запознаха с нея, се оказа, че има изключително много грешки, неточности и нарушения. Дори и според нашите юристи има и признаци на престъпление.

- Какви например?

- Ами например не беше спазен Законът за защита на класифицираната информация. Не беше съобразена процедурата със схемата за класификация от ДАНС и бяха допуснати редица дискриминационни изисквания в самата процедура. Някои от тях накараха нашите специалисти да се усъмнят, че тази процедура се прави за конкретно дружество. Едно от изискванията е такова, че има само една фирма, която предлага на българския пазар такъв продукт. За да защити своите членове, Асоциацията, в която участват по-голямата част от лицензираните охранителни фирми в България, взе решение да обжалва тази процедура. Много фирми имат интерес да участват, поне 5-6 биха се справили със сигурност с предмета на обществената поръчка и то качествено.

- Има ли развитие след жалбата и какво е то?

- Жалбата е от 24 февруари. В нея Асоциацията изисква да бъдат наложени временни мерки. До ден днешен Комисията за защита на конкуренцията не е дала отговор, нито е изразила становище. На 25 февруари внесохме и сигнално писмо до министър-председателя и до двамата вицепремиери във връзка с констатираните нередности и нарушения. Още тогава предупредихме, че целта е да се сключи процедура по договаряне без обявление. Нямаме отговор до ден днешен. Преди КЗК да се произнесе, от "Български пощи" на 6 март сами спират своята процедура.

- На какво основание?

- Това е интересното. За самото спиране се позовават на внесените жалби в КЗК. А от КЗК все още не са се произнесли. Защо казвам, че е интересно? Защото спирайки сами процедурата си, след това в мотивите за решение за откриване на процедура по договаряне без обявление, "Български пощи" се възползват точно от това - че процедурата е спряна и изпадат в съответно невъзможност да проведат конкурс. По този повод и е днешната декларация, с която излиза Асоциацията. В нея са описани конкретните закононарушения. В момента е обявена процедура по договаряне, поканена е само една фирма, не е ясно по какви критерии е избрана.

- Освен декларацията какви други действия ще предприемете?

- Асоциацията ни има намерение и в момента разработва своите документи и материали, с които ще запознаем Европейската комисия с целия този казус. България като страна от ЕС има своите задължения, които не са спазени в този случай. Освен това две европейски фирми също са проявили интерес за участие в конкурса - една немска и една английска фирма. Те също в момента са засегнати. За това утре (четвъртък б.р.) ще сезираме ЕК официално. Правим го не за една или друга фирма, а заради интереса на целия бранш.

Обвиняват ме като член на УС на Асоциацията, че имам интерес заради фирмата ASP. Напротив, в Асоциацията членуват стотици фирми и могат да участват в тази поръчка. Ние искаме прозрачна процедура и да спечели по-добрата фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай