Предпоследни сме по равенство на половете

Предпоследни сме по равенство на половете | StandartNews.com

Велико Търново. България и Румъния заемат последните две места в класация на Европейския съюз по показателите за равенство между половете и реализацията им в живота, става ясно от изследване на Европейската комисия. След България е само северната ни съседка.

Жените у нас били с 37 от 100 възможни точки, а в Румъния с 35,3 точки.

Класацията се води от – Дания, Финландия и Швеция, където индексът за равнопоставеност е 70 от 100 възможни точки. По отношение на достъпа до работа индексът за България е 49,9, при среден за Европейския съюз 69. Равенството в заплащането в България е на ниво 40,7 при средно равнище в ЕС 69. При равенството в образованието за България индексът е 32 при почти 50 за ЕС. И за участието на двата пола във властта у нас индексът е 33,8 при среден индексът за ЕС 38.

Резултатите бяха изнесени за пръв път от евродепутата и зам. председател на ДПС Филиз Хюсменова по време на провелия се във Велико Търново семинар за жени на тема: „Предизвикателства и либерални решения", организиран със съдействието на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай