Вторник,

Предлагат Тенева за инспектор №1 на ВСС

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Само една е кандидатурата за главен инспектор на Инспектората към ВСС. БСП и ДПС се обединиха около името на съдия Веселина Тенева. Кандидатурата бе внесена от зам.-председателя на парламента Мая Манолова от левицата и председателя на правната комисия Четин Казак от Движението.

За да бъде избрана, Тенева трябва да получи подкрепата на 161 депутати. Това означава, че народните представители от ГЕРБ също трябва да гласуват "за". Именно заради липсата на консенсус процедурата се забави почти година. Кандидатурата ще бъде гласувана до 27 февруари след публично изслушване. Съдия Тенева се бори за поста на Анна Караиванова, чийто мандат изтече през януари тази година. В края на октомври тя подаде оставка, която парламентът все още не е гласувал.

Името на Тенева нашумя, след като съдебен състав, воден от нея, оневини почетния председател на ДПС Ахмед Доган по обвинение за конфликт на интереси за хонорара, взет по проекта "Цанков камък". Тя бе председател и на състава, който отмени решението за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Тенева е носител и на наградата "Магистрат на годината" през 2011 година. Завършила е право в Софийския университет.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички