Празнуваме Тодорова събота

Празнуваме Тодорова събота | StandartNews.com

София. Днес отбелязваме не само празника на всички жени, а и Тодоровден. Този празник е в събота от първата седмица на Великия пост. Днес и на 17 февруари православната църква почита паметта на Св. Теодор Тирон.

 

Днешният празник се нарича още Тодорова събота или Конски Великден. На него се празнува за здравето на конете с различни обичаи, които биват изпълнявани както от мъжете, така и жените в къщата. На Тодоровден младите булки вече имат право да месят хляб и вече ги наричат невести. Те оформят тестото във формата на подкова или кон. После мажат изпечения хляб с мед и залепват по него варена царевица. Невестите поставят хляба в яслите на конете, за да са силни и здрави и да се плодят.

 

Надбягванията с коне или така наречените кошии са традиционни на Тодоровата събота. Мъжете отиват в обора и окичват най-хубавите си коне с червени конци, синя мъниста и други украшения. След това се събират на определени места и премерват сили в езда. Най-добрият винаги печели торба зоб, както и венец, изплетен от невестите.

 

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужи празнична Света Литургия. В пловдивския митрополитски храм "Света Марина" Архиерейска Света Литургия ще оглави Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с решение на Св. Синод на Българската православна църква, в Синодния параклис „Св. цар Борис Покръстител" ще бъде отслужена св. Литургия. Богослужението ще оглави Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, пише "Фокус".

 

На Тодоровден празнуват хората с имена:Тодор,Тодорка,Теодор,Теодора,Божидар,Юлиян, Юлияна.

 

Легенда за Св. Тодор:

По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни.


Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай