Правят агенция за саниране на панелките

Местят газопровода за Гърция

Правят агенция за саниране на панелките  | StandartNews.com

София. Нова агенция ще движи и координира проектите за саниране на жилищни сгради. Създаването на структурата се налага заради по-доброто администриране на процеса и по-големия финансов ресурс, отделен за мярката през следващия програмен период на европомощта. 20% от средствата в ОП "Региони в растеж" са предвидени именно за енергийно обновяване на блоковете, припомни строителният министър Десилава Терзиева пред Нова тв.

Министърът е поискала да й бъдат разработени поне два сценария за подпомагане на съседите, които не могат да осигурят собствени средства за съфинансиране на ремонтите. Въпреки че комшиите трябва да отделят от джоба си едва 25% от нужната сума, част от тях все още изпитват затруднения, обясни Терзиева.

Вчера бе направена и първата копка на шосето между Дупница и Благоевград на магистрала "Струма". 37-километровата отсечка от пътя към Гърция трябва да бъде завършена през лятото на 2013 г. Близо 360 млн. лв. е цената на изграждането, а по магистралата се движи 80% от трафика към съседите, обясни Терзиева. Проектът, който ще се изпълнява от консорциум "Струма лот 2" /"Импреза"/Италия/, "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой 92" включва строежа на два тунела, мостове и изместване на газопровода за Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай