Посланици слушат класика във Видин

Посланиците на Украйна, Молдова и Азербайджан се снимаха за спомен с маестро Кирил Ламбов

Посланици слушат класика във Видин | StandartNews.com

Видин. Класическа азербайджанска музика на брега на Дунав. На това удоволствие се насладиха стотици видинчани. Сред гостите на концерта бяха и посланици. По инициатива на губернатора на Видин Кръстьо Спасов и на директора на видинската филхармония Мирослав Кръстев и под почетния патронаж на посолството на Азербайджан за първи път в България на сцената на "Симфониета Видин" под палката на Кирил Ламбов прозвучаха сюита из балета "Седем красавици" на известния композитор Кара Караев, както и фрагменти из произведението "Шум му гам" - на Фикрет Амир.

Симфоничният концерт бе обогатен и с вариации за струнен оркестър по тема на азерската фолклорна песен "Сокол" от композитора Кирил Ламбов. След посещението си миналата година в Азербайджан маестрото силно се впечатлил от красотата на страната, историческите и културните ценности, които го вдъхновяват да сътвори великолепната си симфония. По време на концерта цигулките буквално оживяваха в ръцете на музикантите, а бурните аплодисменти на видинската публика допълваха кавказките мотиви. Сред почетните гости се открояваха посланикът на Молдова Александру Пригорски, на Украйна Микола Балтажи и на Азербайджан Емил Керимов.

"С този концерт ние се опитахме да поставим едно ново начало в българо-азербайджанските културни отношения. Бихме искали да покажем нашата изключително красива музика не само в столицата, но и в различни градове и области на България", каза посланикът на Азербайджан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай