Полицаите празнуват професионалния си празник

Полицаите празнуват професионалния си празник | StandartNews.com

София. На 8 ноември полицейските служители отбелязват своя професионален празник.

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров ще присъства на тържествената церемония, която ще започне в 10:30 часа с водосвет на знамената и поднасяне на венци в памет на загиналите полицаи.

Честването на празника ще се проведе пред сградата на Главна дирекция „Национална полиция".

Полицаите в други градове също ще отбележат деня с тържества, състезация и демонстрации. На някои места ще покажат как се правят арести, ще има и състезания по стрелба.

В София ще бъде открита и изложбата „Символи на държавността" в Академията на МВР.

Тя представя частна колекция от полицейски, пожарникарски, военни, морски и железничарски фуражки, шапки, калпаци, барети, пилотки и каски от 37 страни.

Колекцията е притежание на доц. д-р Людмил Георгиев, преподавател по „Криминалистика" и „Съдебни експертизи" в Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев" и хоноруван преподавател в Академията на МВР.

Началото на колекцията е поставено през 1995 г. с английска каска на конен полицай.

Най-старите оригинални експонати са кожената каска на германски офицер от Саксония от 1912 г. и шапката на парижки лейтенант от пожарната команда от 1931 г. В колекцията най-многобройни са експонатите от българските служби за сигурност и охрана и армията, датиращи от края на 50-те години на миналия век до наши дни.

Сред най-атрактивните са репликите на шлемове на римски центурион /края на 1 век от н. е./ и на испански конквистадор /15 век/.

В настоящия си вид експозицията се показва за първи път в София по инициатива на автора, на ректора на Академията на МВР доц. д-р Иво Великов и на Музея на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай