Политици с ултиматум: Бежанците вън!

Затворете граници, за да не хванем пушките, плашат националисти

Политици с ултиматум: Бежанците вън! | StandartNews.com

София. Активисти на ВМРО се заканиха за грабнат пушките заради екшъна с наръганата на ул. "Пиротска" Вики. От "Атака" пък поискаха импийчмънт на президента Росен Плевнелиев и отзоваване на еврокомисаря ни Кристалина Георгиева. 20-годишната студентка Виктория Христова бе накълцана от младеж, чакащ за статут на бежанец, в района на Халите в нощта срещу събота. Заради това в неделя стотици излязоха със знамена в центъра на столицата. "Ако държавата не затвори границата за бежанци, сме готови да се браним сами", заявиха протестиращите. "Доброволчески патрули пък може да въведат ред там, където държавата не успява", каза зам.-шефът на ВМРО Ангел Джамбазки по време на протестния поход.

"Затворете границите", поискаха привърженици на ВМРО. Зам.-шефът на "войводите" Ангел Джамбазки настоя в едноседмичен срок да започне репатриране на чужденците. "В случай че ултиматумът не бъде изпълнен, си запазваме правото да се самоорганизираме за защитата и съхранението на живота, здравето и имуществото на нашите съмишленици и всички български граждани", заяви Джамбазки. "Правителството трябва да обяви броя на бежанците, които страната може да приеме", поиска още "войводата".

Стотици застанаха зад идеята на митинга пред НДК. Повечето недоволни носеха надписи "Вики". Шествието тръгна по бул. "Витоша" и стигна до Министерски съвет, скандирайки "България на българите, бежанците вън!". На шествието дойдоха привърженици на ВМРО, движение "Национална съпротива", Български национален съюз и Сдружение на българските футболни запалянковци. Около стотина полицаи охраняваха шествието.

Приблизително по същото време и привърженици на "Атака" организираха протест пред сградата на МВР, където издигнаха искания за експулсиране на бежанците. Организацията на Волен Сидеров се готви да внесе и законопроект за това. "Йовчев, Вики е жертва на твоята политика", бяха част от лозунгите, които "атакистите" вдигаха. "Росен Плевнелиев нарушава закона, след като не свиква Консултативния съвет за национална сигурност по проблемите с нелегалните емигранти", заяви Волен Сидеров. "Ако президентът продължава в тази посока, ще си заслужи импийчмънт", допълни той. Сидеров критикува остро и работата на еврокомисар Кристалина Георгиева, която според него заслужава бламиране от българското правителство заради свои изказвания по темата за бежанците. "Трябва да бъде поискано нейното отзоваване", каза Волен Сидеров. "Тя дава безумни съвети - да се приемат колкото се може повече пришълци и така щяла да се оправи демографската картина. Не знам дали може да съществува по-голям цинизъм. Тя, с нейните 20 000 евро месечна заплата, е в Космоса, ако я сравним с българските граждани, които са потърпевши", отсече лидерът на "Атака". Сидеров смята, че няма никакви евродирективи, които да ограничават една държава да се пази от нелегални емигранти. "Всяка страна има право да вземе мерки, когато се застрашава националната й сигурност", добави още лидерът на "Атака". Неговите привърженици също направиха шествие по ул. "Граф Игнатиев" в посока Съдебната палата.

По същото време пък жандармеристи, бежанци и националисти се дебнеха около джамията Баня башъ, Централни хали и ЦУМ. Това е традиционното място, на което през последните няколко седмици се събират бежанци от различни държави. Районът бе буквално отцепен от полицията заради информация, че националистически настроени групи ще атакуват имигрантите. Действително младежи с характерни бръснати глави и тъмни якета се събираха на групи в близост до джамията. Около 15 часа, когато "войводите" и атакистите приключиха протеста си, в района се появиха хора на "Атака" и други националистически организации. Дойдоха и млади хора, носещи българския трикольор и знамена на СИЛА. Те се опитаха да обградят джамията, но, "респектирани" набързо от полицията, се отдръпнаха към околните заведения. Засиленото полицейско присъствие остана през целия ден, като органите на реда постоянно проверяваха съмнителни младежи.

Военна рампа: Накажете виновника за зверството

Сирийските бежанци излязоха на протест пред общежитията на Военна рампа. Хората бяха недоволни от негативното отношение към тях и обществената нагласа, че предизвикват проблеми и вършат престъпления по време на престоя им в България. Около бежанския лагер се бяха събрали близо 50 човека, имаше и много жени и малки деца.

"Ние бягаме от войната и сме мирни граждани. Обичаме родината си, обичаме България и българския народ. Не искаме да създаваме никакви проблеми и сме благодарни за това, че сте ни осигурили убежище. Нека извършителят на това зверство бъде наказан най-строго. С каквото можем, ще оказваме съдействие на българските власти". Това заявиха в своя декларация сирийските бежанци. Те настояват, че повечето от сънародниците им са настанени в бежанските лагери, а тези, които ползват хостели в центъра на София, не са само сирийци, но и от други държави.

"Пред джамията се събират и мюсюлмани, и християни. Има хора от Сирия, но има и от Алжир, и от цяла Африка. Ние не може да носим отговорност за всички имигранти в България. Просто пазим своите хора и сме сигурни, че никой от нашите не е извършил и няма да извърши престъпление", добавиха още протестиращите бежанци. Те обясниха, че протестите им ще са мирни, защото приемат България като втора родина и не искат да пренасят сирийския конфликт у нас. Въпреки това обясниха, че ако има провокации от страна на националисти или други зле настроени хора, те няма да бъдат безучастни.

Издирват под дърво и камък нападателя

Столични полицаи издирват под дърво и камък нападателя на 20-годишната Виктория Христова. "Все още не можем да се похвалим, че имаме арестуван, макар да сме установили самоличността му", заявиха от СДВР.

След жестокото нападение над 20-годишната Виктория в столичните РУ на МВР са отведени общо 59 души. Голямата част от тях са арестувани след масова полицейска хайка в събота вечерта.

От тях 25 души са били задържани за установяване на самоличността, тъй като не са имали документи в себе си. След установяването на тяхната самоличност, ще бъдат освободени. Работата по разследването на случая продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай