Показват златото на Аспарух и Кубрат на Самоводската чаршия

Показват златото на Аспарух и Кубрат на Самоводската чаршия  | StandartNews.com

Велико Търново. Златото на кан Кубрат и кан Аспарух вече е на Самоводската чаршия в Търново. Съкровищата на българските канове, могат да се видят в изложбените зали в Хан Хаджи Николи. Експонатите са в старата столица със съдействието на Националния исторически музей и бяха представени от проф. Валентин Плетньов, директор на Варненския исторически музей. 20 уникални съда, обединени в изложбата „Величието на българските владетели" ще останат в галерията на хана до края на месец септември. Експонатите са единствените в света точни копия на златото на кановете на двете емблематични средновековни български съкровища от Малая Перешчепина, датирано към VII в., и от Наги Сент Миклош от IX в.

Съкровището от Малая Перешчепина, открито през 1912 г., днес се пази в Ермитажа. То включва 25 кг златни и 50 кг сребърни предмети. Това са били погребални дарове на голям владетел, за когото много дълго време се е спорило кой е точно.

Известният австрийски учен Йоахим Вернер е разчел надписите на два от пръстените. И на двата има името кан Кубрат, каза проф. Валентин Плетньов. Кубрат умира някъде през 663-665 г. и вероятно е погребан в този руски град, защото в съкровището има и златни обкови на ковчег. Двама български преселници в Румъния са открили другото съкровище от Наги сент Миклош през 1799 г. След това ценните експонати са подарени австрийския император, а в момента се пазят във Виена. Съкровището е компактно и съдържа пълен сервиз от златни кани, чаши и фиали. Златото е висока проба 21-22 карата, а общото му тегло е 10 кг.

Предметите са пищно украсени в смесица от стилове по тях се виждат печати с руноподобни букви, и гръцки букви. Надписите са били разчетени великотърновският професор Казимир Попконстантинов, преподавател във ВТУ, и от доц. Здравко Ждраков, от които става става ясно, че предметите са били на Аспарух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай