"Подслушвачът" с крайслера - шампион по ски-бягане

Ивайло Койчев се запалил по антените от 80'тарски екшън

"Подслушвачът" с крайслера - шампион по ски-бягане | StandartNews.com


София. "Запалих се по антените и американските коли от един филм, който гледах в Гърция в края на 80-те години. През 1992 г. си купих червен "Форд Проуб" и му сложих антени - за да прилича досущ като колата във филма".


44-годишният Ивайло Койчев се забавлява, докато разказва историята си. Той стана символа на хипотетичния български "Уотъргейт", след като неизвестен папарак снима неговия сив "Крайслер Вояджър" на ул. "Шейново" в столицата. Бизнесменът бе паркирал возилото с тъмни задни стъкла пред офисите на фирмите на Иво Прокопиев. Колата изцяло отговаряше на вана "Крайслер вояджър", описан в сигнала, който лидерът на БСП Сергей Станишев даде на главния прокурор Сотир Цацаров.

В документите бе описан точно такъв сив ван, с тъмни стъкла и поне 4-5 антени на покрива. Във возилото била монтирана спецтехника, с която уж били подслушвани повечето от българските политици - опоненти на ГЕРБ и цяла кохорта бизнесмени.
Ден по-късно същият ван от снимките бе засечен на ул. "Позитано", досущ пред централата на БСП. Но както се казва - фактите са верни, остава и логиката в действията да е истинска. Собственикът на крайслера Ивайло Койчев се забавлява с нарочването му за главен подслушвач на републиката. "На ул. "Шейново" пих кафе в бара на ъгъла,

а на "Позитано" спрях да си купя баничка,

защото там ги правят хубави", казва Койчев.
Ивайло е бизнесмен, който обича американски коли, антени, учил е в Русия и въобще не му пука за действителността у нас. Няма и политическа окраска и зависимости, които биха го спрели да бъде откровен и искрен. Затова се забавлява да го вкарват във всякакви схеми.
"Най-много от какафонията се кефи дъщеря ми, която е на 16 години. Казва ми "Татко, дай да сложим по една панделка на тия антени или пък да го направим като стрелбище - който иска да идва и да стреля по тях", разказва Ивайло. По незнайни причини

в багажника му стои самурайския меч на щерка му

Ивайло има и по-малък син, който е по-сдържан в коментарите си.
За да сложи антените, Койчев взема бормашина и пробива тавана. "И понеже все стоеше накриво се наложи да поставям отдолу монети от 50 стотинки. След това вече излязоха магнитни антени. И така си ги сменям от кола на кола", разказва Ивайло Койчев.
Чешитът е истински маниак на тема щатски бензинови автомобили с големи кубатури. Ванът "Крайслер Вояджър" купил преди година и половина. Той е бензинов, с 4-кубиков двигател и мощност от 200 коня. "Не ме питай обаче с какво излизам след работа, защото няма да ти кажа. Карам джип, много по-мощен от вана. Тия с мерцедеси, тойоти, хамъри и бмв-та, ряпа да ядат, ако дръзнат да се изправят срещу този звяр", казва Ивайло.
При него всичко е мащабно и голямо. Едната му фирма се казва "Източно-западна международна разрушителна компания". "Тя не работи. Но когато я изписвахме при регистрацията през 2005 г. адвокатката се шегуваше, че няма да стигне мястото във фирмения регистър", казва Койчев. Грандомащината си той обяснява  с ученето му в Русия. "Тая страна е необятна, друго е мисленето, размерите. Навремето, когато бях 9-10 годишен, живеехме в Москва, Ленинград и Минск. Учех в руски училища и бях ученически шампион по ски-бягане", спомня си Ивайло Койчев.


Шпиономанията обаче е далеч от разбиранията му.
"На мен ми дай екстремни спортове, адреналин. Коли, скорости. Жичкаджийски истории не ме интересуват", твърди Койчев. В профила си в една от социалните мрежи е публикувал всякакви снимки - от излет до Преображенския манастир през морски фотоси на чаша айран.
"Българският Уотъргейт" обаче го държи в кондиция. "В сряда слушах главния прокурор, че са иззели всички ванове с подслушвателна техника. Ама аз моя си го държа под око и е срещу мен", казва специалистът по разрушаване на сгради. "Малка фирма сме, знаем 2 и 200, оцеляваме в кризата и се стремим да бъдем гъвкави, не страдаме от липса на клиенти - то около нас всичко се руши", смее Ивайло.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай