Подгответе зимните обувки за студа

Подгответе зимните обувки за студа | StandartNews.com

Зима е, но заради по-високите температури много от нас ходят все още с маратонки. Скоро обаче идва застудяване и синоптиците предвиждат сняг. Затова е хубаво да подготвим зимните си обувки. Ето няколко трика на hitrinibg.com, с които краката ви винаги ще са на топло през зимата.

Ако се приберете с подгизнали крака е хубаво след като събуете обувките да ги напълните с вестници за по-бързо изсъхване в правилната форма. Постелете хартия на пода или осигурете пространство между мокрите подметки и земята под тях.

Добре е да сушите обувките в топло помещение, но без те да са изложени на пряка топлина в близост до отоплителни уреди.

За да осигурите по-добра непромокаемост на кожените обувки, можете да ги обработите със специален препарат. Съществуват много по-евтини и ефикасни начини за импрегниране на кожата – намазване със свинска или гъша мас, течен парафин, глицерин, комбинация от терпентин, парафин и мазнина, пчелен восък, ланолин, смесени равни части олио и оцет, вазелин.
Бъдете внимателни при намазването на светли или цветни зимни обувки, възможно е при нанасянето на по-голямо количество мазно вещество те да потъмнеят трайно.

Доброто запазване на патъчките ни зависи и от почистването им. Отстранявайте натрупаните кал, прах и замърсявания възможно най-скоро след като се събуете. За кожените обувки почистването с парцал, намазването с боя и излъскване с четка са незаменими.

Лачените обувки са почистват добре с памучен плат, хубаво е за да ги запазите по-дълго да ги намазвате понякога със специализиран препарат за лак или рициново масло, след това отново се забърсват с памучен парцал.

Обувките от велур и набук се почистват с четка, парцал от плюш или кадифе, има също и специални гъби за почистване на този тип покритие. Освен препаратите, които са предназначени за велур и набук, може да перете обувките от тези материи. Препоръчително е това да става ръчно с щадящ препарат за пране или съдове и топла вода. След изпиране подсушете със стара хавлия и напълнете с вестници, поставете върху калъп или опънете на поставка за да не губят своята форма при съхненето. Не се изкушавайте да изстисквате, защото това грубо действие може да намачка материала необратимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай