Под 1% са щетите в следствие на големите количества валежи

Под 1% са щетите в следствие на големите количества валежи | StandartNews.com

Под 1% са щетите в обработваемите площи с противоградна защита, в следствие на големите количества валежи. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна Агенция „Борба с градушките" Ваньо Славеев в интервю за Агенция „Фокус". Във връзка с нанесените щети в общините, където бяха регистрирани големи количества валежи от дъжд и градушка, Славее обясни, че според информацията, която е обработена засега загубите в Стара Загора - 200 дка череши на 22% и в Пловдив, в село Богданица - 400 дка слънчоглед на 15%. „Сумарно това прави 600 дка на 17% са загубите", обясни той.

„Ако се сметне от защитаваните 10 млн. и 600 хил. приблизително, значи това прави 0,003%. Има райони, в които още се води обследване. При всички положения засега щетите са под 1%", уточни той. „Защитаваната територия от агенцията, която разполага с полигони във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, е на площ 17 670 108 кв.км. От тях засети са 10 641 072 кв.км с някаква продукция", допълни Ваньо Славеев.

По думите му, в по-нататъшната стратегия на Министерството на земеделието и храните е заложено противоградовата защита да покрие цялата територия на страната. „Във връзка с това вече започва публичен дебат на 30 май с производителите на земеделска продукция във Велико Търново. Работи се по две направления- изграждане на нови райони с ракетна противоградова защита, а в останалата част от страната със самолетен способ", каза още Ваньо Славеев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай