Пишат закон за жилищата

Пишат закон за жилищата | StandartNews.com

София. Министерството на инвестиционното проектиране ще пише закон за жилищата и ще обнови действащата стратегия за жилищната политика в страната. Това съобщи арх. Елза Лекова, главен експерт в дирекцията "Жилищна политика и среда на обитаване" във ведомството, на пресконференция по повод учредяването на коалиция за подобряване на жилищните условия в България "Достоен дом".

По думите на Лекова стратегията е остаряла и се налага да бъде обновена. Националната жилищна стратегия беше приета през 2004 г. В нея обаче са заложени на практика неизпълними цели заради липсата на финансиране - например обновяване на над 684 хил. жилища в периода 2006-2020 г., което би струвало над 4,1 млрд. лв. Коалицията за подобряване на жилищните условия в България е учредена от 18 организации, сред които е и Камарата на архитектите. Инициативата се осъществява като част от новия проект на Habitat България "Достоен дом", финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2009-2014 г.

В България много хора продължават да живеят в условия, неприемливи за стандартите в ЕС. Особено тежка е ситуацията в селските райони - 81% от територията на България, обитавана от 42% от българите, посочват от Habitat. Над 18% от населението (3 пъти повече от средното за ЕС) има сериозни проблеми с жилището си, над 15% от българите нямат баня, а над 26% - вътрешна тоалетна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай