Петко знаел преди баретите за акцията (Обзор)

Двама търновски полицаи издънили спецотряда, заподозряха ГЕРБ в саботаж

Петко знаел преди баретите за акцията (Обзор) | StandartNews.com

София. Акцията на баретите в Лясковец е била провалена заради гаф на търновски полицаи. Тази версия огласиха зам. вътрешният министър Васил Маринов и главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров по време на 3-часовото заседание на комисията по вътрешна сигурност в парламента. Депутати от БСП и ДПС пък се усъмниха, че ГЕРБ са организирали политически заговор срещу ръководството на МВР, като са саботирали акцията по задържането на психично болния Петко Петков.

За първи път Светлозар Лазаров призна, че операцията е провалена. Той хвърли вината върху двама цивилни полицаи от Областната дирекция на МВР - Велико Търново, които ден преди акцията правели снимки около жилището на Петков. Докато са били пред кооперацията, те разговаряли и с патрулиращи на мястото униформени полицаи, като накарали единия от тях да вземе камера и да позвъни на входната врата на Петков, като през цялото това време снима. Ченгетата обаче били забелязани от 53-годишния мъж и така той не бил изненадан при операцията на баретите.
В същото време двамата търновски служители на МВР не съобщили на шефовете си, че са видени от Петков. "Това са фриволни действия. Не знам защо са снимали, не знам каква е била тяхната цел", каза главният секретар на МВР. Според него нужните снимки за акцията вече са били направени, а и нямало разпореждане за повторно заснемане на къщата.

"Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици", каза още главният секретар.
След въпрос на червения депутат Кирил Добрев стана ясно, че единият от въпросните търновски полицаи е Павел Ангелов, за когото преди време излезе информация, че е бивш гард на Бойко Борисов. За него се знае също, че преди 2 г. се е самонаранил с оръжие.

Проверката по случая "Лясковец" трябва да приключи на 3 април, след което ще стане ясно какви наказания ще има. "Не само че ще има оставки в Областната дирекция на МВР - Велико Търново, ще има и уволнени", обясни зам.-министърът Маринов.

Готов съм да поема отговорност

Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР

Ситуацията е такава, че индулгенция няма да се дава на никого. Включително, ако се намери вина, че някъде нещо съм сбъркал, съм готов да си поема съответната отговорност. Тези оперативни работници си имат съответните ръководители. Проверките ще покажат кой носи отговорност. Каквото покажат фактите по проверките, такова ще бъде и решението.

Със сигурност има провал на операцията. Какви са причините - вече долу-горе нещата са ясни. Дали това е умишлено или не - не бих се ангажирал да коментирам и не е моя работа, а на компетентните органи, които трябва да установят обективната истина.

Баретите били с бойни патрони

Баретите от спецотряда за борба с тероризма са били въоръжени по щат и с бойни патрони. Това заяви категорично главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той бе попитан във връзка със спекулациите, че полицаите са били с леки каски и леки щитове, както и че са стреляли с халосни патрони. "Не бих желал да коментирам как Специализираният отряд за борба с тероризма ходи на акции. Информирани са с какво оръжие разполага Петко Петков и са били въоръжени и оборудвани по щат, каквото е на Специализирания отряд за борба с тероризма. Колегите, които са проникнали в съответното жилище, са били въоръжени по щат с бойни патрони със съответното бойно оръжие", обясни още Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай