Петър бил трезвен, когато натиснал спусъка

Петър бил трезвен, когато натиснал спусъка | StandartNews.com

Прокуратурата поиска психиатрична експертиза на пожарникаря

Психиатрична експертиза, назначена от прокуратурата, ще разкрие дали убиецът Петър Илиев е бил вменяем, докато е стрелял по майка си Надежда си и сина си Любен. Със сигурност обаче той е бил напълно трезвен, когато е натиснал спусъка. Това разкриха от държавното обвинение пред "Стандарт".

"Петър е изпаднал в силна депресия. В подобно състояние най-малкото нещо е способно да предизвика силна агресия спрямо близките му", заявиха полицейски психолози. След като се е предал в полицията, станало ясно, че Петър не е действал под въздействието на алкохол или други опиати, заявиха от СДВР.
55-годишният бивш пожарникар Петър Илиев застреля първо майка си Надежда (79 г.). След това стрелял и срещу сина си Любен, който лежи прикован инвалидизиран след неуспешна операция на гръбначния стълб. Драмата се разигра около 2 ч през нощта срещу събота в кв. "Кумарица" на Нови Искър край София. Семейството живеело до пистата в Доброславци на ул. "Лозарски път" 4.

Петър, който е разведен с жена си Ани, издържал болния си син със своята и на майка си пенсии.
Любен оцелял, но е приет в "Пирогов" с тежка травма на черепа. Лекарите продължават да се борят за живота му, съобщиха от болничното заведение.

Според разпита в полицията Петър първо се скарал с майка си Надежда. Свадата избухнала заради нещо съвсем тривиално - кой да занесе чаша вода на Любен. Петър побеснял, че трябва да стане от леглото. След няколко разменени реплики с майка си взел законно притежавания пистолет като пенсионер от МВР и прострелял смъртоносно жената в главата. След това застрелял и сина си, който обаче оцелял.

Драмата в Нови Искър поразително прилича на трагедията в столичния квартал "Гоце Делчев" отпреди 2 години. Тогава главата на фамилията Савови - бивш авиотехник, изпозастреля тъща си, жена си и двамата си синове, единия от които също беше инвалид с психични отклонения. "И в двата случаи човек превърта заради тоталната невъзможност да контролира живота си. В такива моменти човек изпада в силна депресия, която го кара да бъде агресивен и ирационален", коментират психолозите. Според тях семейството на Петър Илиев било затворено, в него с години се трупало напрежение заради инвалида във фамилията. 32-годишният Любен повредил гръбначния си стълб през 2007 година след падане от скеле. Бащата Петър продал апартамент в "Овча купел" за 60 000 лв. с надеждата лекарите да оперират младежа и да го върнат към пълноценен живот. Хирургичната намеса обаче била неуспешна. Заради травмата, която го приковала за цял живот към леглото, Любен се развел със съпругата си и оставил общото им дете изцяло на нейните грижи.
"Фамилията беше много затворена. Баба Надежда да отиде най-много до магазина, върне се и отново влезе вътре", разказват съседите. Петър бил хрисим, но видимо таял много болка в себе си. Какво точно го е накарало да превърти до такава степен в малките часове на съботния ден, засега не е ясно.

Вкараха в лудница Малката Рижа

Известният бургаски бандит Малката Рижа бе вкаран за принудително лечение в психиатрия, след като тотално превъртя. 27-годишният Калоян Стоянчов е настанен за лечение с разпореждане на прокуратурата. От изцепките му е пропищял цял Бургас, а напоследък той взе на мушка и полицейските управления. Според униформените системната злоупотреба с амфетамини са довели Стоянчов до дълбоко личностно разстройство. Името му фигурира през ден в полицейските сводки. Малката Рижа предизвиква непрестанно всевъзможни ексцесии. Няколко пъти той преследва по улиците непознати хора, защото сметнал, че го гледат лошо. Преди няколко дни пък бе арестуван в комплекс "Меден рудник", след като безпричинно потроши павилион за закуски. Малко преди това пък се съблече по боксерки и легна на едно от най-оживените кръстовища в Бургас. Напоследък непрекъснато обикаля районните управления и се предава доброволно. "Добър ден, аз съм Малката Рижа. Нося ви малко амфетамини. Ето ги, за лично ползване са ми, но ви ги давам", казал Калоян пред смаяните полицаи. Друг път отишъл да предаде бухалка и белезници. Връчил атрибутите на случаен минувач пред районното и му заръчал: "Влез в полицията и ги предай. Кажи, че аз ги изпращам".

Преди броени дни Стоянчов нахлул в кафене в центъра на Бургас. Той най-спокойно прибрал телефона на клиентите и приготвените от тях 25 лв. за сметката, след което им пожелал приятен ден и си излязъл.
Консилиум от психиатри ще заседава следващата седмица и ще реши дали Малката Рижа има нужда от принудително лечение и колко време ще остане в психиатрията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай