Пазаруваш в нета, гориш за кредит

Близки крадат личните данни на роднини, теглят заеми вместо тях

Пазаруваш в нета, гориш за кредит | StandartNews.com

София. Нова измама пощури столичани, алармираха от МВР. Става дума за теглене на онлайн кредити от чуждо име. Жертва вече са станали десетки нашенци, като измамите продължават. Униформени твърдят, че измамници крадат данни на потребители на онлайн магазини и други сайтове, където се изисква попълването на трите имена, ЕГН-то и номерът на личната карта.

Данните се подават от крадци в сайтовете и така жертви стават невинни клиенти. За измамата преди седмици алармирал столичанин, който се оплакал в БНТ. Мъжът разказал, че решил да си извади кредитна карта. В банката първоначално му казали, че отговаря на всички условия. След по-сериозна проверка обаче той получил отказ. Служителите в трезора му обяснили, че е отхвърлен като кандидат, тъй като има досие в Централния кредитен регистър като нередовен платец.

Мъжът обаче никога не бил използвал преди това банкова институция като източник на финанси. Затова си извадил документ от БНБ. "В справката ми пише, че дължа пари на две фирми за бързи кредити", обясни мъжът. Тогава за пръв път видял и договорите, сключени онлайн преди 6 месеца - с него.

"От тях става ясно, че е злоупотребено с моите лични данни, там са реално моите три имена, номерът ми на личната карта, ЕГН-то ми", разказа ужиленият. Оставащите полета с личните имейл адрес, телефонен номер и банкова сметка обаче били попълнени с данни, които не отговарят на неговите. "Някой си кандидатства и получава кредит и парите се превеждат по банкова сметка на съвсем друг човек. Без подпис", коментира мъжът. Според банкери обаче договорът е напълно легитимен. Изтеглените суми са на стойност 200 и 300 лева със срок от 1 месец. С огромните лихви обаче той вече дължи около 900 лева. Сега кредитите са замразени до приключване на разследването. Тогава трябва да бъде изчистено и името му от кредитния регистър. "Има доста жертви на подобни измами, потребителите от интернет и онлайн кредитирането са съответно бързи жертви и бързи печалби", коментира пред БНТ Светослав Димитров, разследващ полицай в Пето РПУ.

Големите фирми за бързи кредити пък обясниха, че често се натъкват на подобни измами. А извършители се оказвали и близки до измамените хора - колеги, дори роднини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай