Пътуваме със 160 км/ч с влак от Пловдив до Септември

Пътуваме със 160 км/ч с влак от Пловдив до Септември | StandartNews.com

Стамболийски. Със 160 до 200 км/ч ще пътуваме с влак между Пловдив и Септември от края на 2015 година. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов на гара Стамболийски. Там той заедно с посланика на Испания Хосе Луис Тапиа и ръководителят на проекта Антонио Онтиверес Папазов направи символична първа копка на проекта.

По испанска традиция под първата ж.п. линия на обекта ще бъдат заровени броеве от вчерашните вестници и парче релса. Общата стойност на проекта за модернизация на ж.п. линията Пловдив-Септември е 630,6 милиона лева. Проектът ще придаде допълнителна стойност на Тракийската низина, която от древни времена е средоточие на икономиката тук. Това заяви посланикът на Испания и посочи, че двете испански фирми, участнички в консорциума-изпълнител, са сред най-големите и авторитетни строителни компании в родината му. Проектът Пловдив-Септември е разделен на четири лота като най-висока е стойността на изграждането на системите за сигнализация в участъка Септември-Пловдив и телекомуникации на ж.п. линията София-Пловдив - 91,4 милиона лева с ДДС.

Участъкът Септември-Пловдив е една от първите, построени у нас ж.п. линии. Въведена е в експлоатация през 1873 година. Електрифицирана е през 1962 година, а през 1973 година е завършено нейното удвояване. Тя е част от железопътната магистрала Виена-София-Пловдив-Истанбул, която ще бъде напълно модернизирана в края на 2020 година. Общата дължина на трасето Септември-Пловдив е 53 км и по него са изградени 22 железопътни моста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай