Пътуваме с капсула на времето в Габрово

Първият етаж на музея - от края на XIX век до 1944 г.

Пътуваме с капсула на времето в Габрово | StandartNews.com

Градът с единствен по рода си Интерактивен музей на индустрията

Туристи с 3D разходка от птичи поглед над Етъра, Боженци и Соколския манастир

Габровци се славят най-вече с две неща - с хумор и с предприемчивост, а всяко от тях е станало нарицателно и за града - "Столица на хумора" и "Българския Манчестър". И ако първото отдавна има свой пристан в лицето на Дома на хумора и сатирата, габровската индустриална мощ се сдоби със свое място едва миналата година. Интерактивният музей на индустрията е осъществен благодарение на средства от Европейския фонд за регионално развитие и е единствен по рода си не само в рамките на страната ни, но и на целия Балкански полуостров.

Музеят е разположен на три етажа, като всеки от тях представя отделен период от развитието на града - "Индустриализация" (от края на XIX век до 1944 г.), "Социализъм" (от 1944 г. до 1989 г.) и "Настояще" (от 1989 г. до наши дни).

Виртуален гид ще ви разкаже защо Габрово е един от най-силните фактори в икономиката на България през XIX в. и един от най-сериозните индустриални градове в тази част на Европа през ХХ в., неотстъпващ по нищо на европейските градове. Пътуването във времето е съпроводено както със смяна на интериора и модата, така и с възможността да сравните как са изглеждали София, Варна, Русе, Ню Йорк, Лондон и Париж в избрания период. И то само с едно замахване с ръка. Разходката завършва в наши дни и разказва за съвременния габровски бизнес и неговите постижения.

Посетителят има възможността сам да управлява експозицията - чрез докосване или движение, и дори да стане част от интерактивните инсталации - да светне една от първите крушки в България, да предизвика взрив благодарение на суровините на първата фабрика за патрони в България - габровската "Еловица", да избере снимковия материал, да разгледа пресата от избрания период, да се запознае с видните габровски индустриалци, да контролира времето. Естествено отделено е и мъничко място за габровския хумор, отново обвързано със съвременните технологии и с възможността да се похвалите в мрежата с прекарването си направо чрез инсталацията.

Разходката завършва в 3D салона на музея и друго впечатляващо изживяване - триизмерен филм за Габрово. Част от кадрите са заснети от птичи поглед и дават невероятната възможност на посетителите да разгледат града и други забележителности в околността отвисоко - Архитектурно-етнографския комплекс "Етър", Архитектурно-историческия комплекс село Боженци, красивия Соколски манастир, Дечковата къща и др. А светлинното триизмерно шоу на фасадата допълва модерния облик на музея и го превръща в развлекателен център наистина без аналог на Балканите.

80 са големите фабрики в Габрово през 1910 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай