Паника за антракс от Варна до Провадия (ОБЗОР)

Паника за антракс от Варна до Провадия (ОБЗОР) | StandartNews.com

26 души са били в контакт със заразената от антракс крава, стана ясно вчера. Хората са от пет населени места от Варненска и Бургаска област. Те вече се лекуват с антибиотици. Засега никой няма симптоми на чревен антракс.

Семейството пазело мозък от умрялата крава в хладилника, овчарят продавал и мляко

Паника от антракс от Варна до Провадия. Страхът от зараза скова жителите на пет населени места, в които може да е пласирано месото от болната крава. Най-голям е шокът във варненското село Млада гвардия, където почина 53-годишният Румен Стоянов. Вчера там не се виждаше жив човек по улиците, хората не изкараха животните си на паша заради наложената карантина.

Полицейска патрулка следеше за реда, никой не смееше да излезе от дома и да се хване с някаква работа заради страх от зараза. Кметът на община Ветрино Димитър Димитров призна за стрес у хората, но предположи, че взетите спешни мерки на здравните служби от Варна ще ги успокоят. "Чак когато почина човекът и дойдоха камерите, разбрахме, че нещо лошо е станало. Дотогава никой не ни уведоми да вземем мерки, много сме притеснени за здравето си", вайкаха се възрастните жени Руска и Канна, чиито къщи ги дели един плет от обора с умрялата крава и дома на стопанина й в Млада гвардия. Паникьосани са и в село Бозвелийско, Девня, Провадия. Общо 26 техни жители са имали досег с месото, което било направено на наденици. 18 човека са яли от него, като сред тях са две деца - на 5 и 7 години. На всички са взети проби, очакват се резултатите.

Паниката от антракс достигна и до Варна. Заразата беше основна тема на разговор между хората по пазарите. Както вече стана ясно, кравата с антракс е имала пяна и кръв, но стопанинът й заедно с трима приятели я заколили и одрали. Тогава Румен порязал ръката си, но не е потърсил медицинска помощ, се посочва в доклада на Регионалната здравна инспекция-Варна до Министерството на здравеопазването. Екипите на "Гражданска защита" са дезинфекцирали и нелегалното сметище край село Млада гвардия, където били изхвърлени карантиите на заколеното добиче.

Съпругата на Румен отказа коментари за медиите, като обясни само, че когато кравата се е тръшнала, са се обадили на ветеринарната лекарка д-р Пепа Великова, да я отпише от регистъра. Но нито стопанинът дал подробности за смъртта на животното, нито докторката се е поинтересувала от какво и как е умряло. В семейството имали съмнение, че слънчев удар е погубил кравата им, както преди 20 години същото се е случило в двора им. Жената на Румен изрази подозрения, че антраксът може би е дошъл, след като на 15 юни имало проливен дъжд с градушка, наводнил се оборът, а водата придошла от съседното село Невша, където преди години е върлувала такава зараза.

В семейството твърдят, че месото не е продавано, а подарено на трима цигани, които помагали в дрането, а оттам нататък какво са направили с него, не се знае. В домашния им хладилник обаче имало още от мозъка на болната крава, който щели да предоставят за допълнителни изследвания.

Покойният стопанин минава всъщност за реален фермер със стопанство от 105 овце и 27 крави. Всеки ден кола е идвала да взема издоеното мляко от тях, разказаха в селото. Никой обаче не знае на кого и за къде го е продавал.

Разпитаха Каракачанина за кожата, той отрича

Полицията е издирила и разпитала човека, закупил одраната от заразеното животно кожа. Известният като Коста Каракачинина от Карнобат обаче напълно отрекъл.

300-килограмовото животно било разфасовано на 4 части и е било продадено на човек от село Бозвелийско, община Провадия, като е пренесeно с микробус. От там мръвките били складирани от други трима - от Бозвелийско и от Девня. Според показанията на един от тях месото е било пренесено с личен транспорт до транжорна "Дари" в квартал Аспарухово във Варна. Там са напълнили наденици с него, примесено със свинско. Всеки от тримата получил своя пай от суджука. Собственикът на транжорната също категорично отрича да е получавал месо и да е пълнил наденици. "Натопен съм", отсече той по телефона и затвори. От направеното емидемиологично проучване се установило, че трима от Провадия са яли черен дроб и бъбреци от заразеното животно, а 15 души от Девня, Страшимирово и Варна са се гощавали с въпросните наденици.

Ветеринар: Веригата за безопасност е скъсана, може да има последици

Ваксинацията срещу антракс не е направена дори и в тези райони на страната, където тя е задължителна. Това заяви председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков пред БНР. Според него това може да доведе до много тежки последици и случаят във Варненско да не остане изолиран. "Веригата за безопасност в конкретния случай очевидно е скъсана на много места", смята Цветков. Той обясни, че когато стопанин има съмнение за болно животно, той трябва незабавно да се обади на ветеринар, с когото има сключен договор. Ветеринарят е длъжен да отиде на място, а по-нататък да уведоми официалния лекар и Областната дирекция по безопасност на храните. При съмнения трябва да се вземат проби. В места, където е имало огнища на антракс, ваксината е задължителна. "Ако в момента този случай е изолиран, в близко бъдеще това може да се повтори с много по-сериозни последици", опасява се Цветков. По думите му има приета профилактична програма, но не са осигурени чрез обществени поръчки производството и доставката на тези имунологични препарати, за да започне ваксинацията.

Румен оставя три деца

Погребват го в метален ковчег, полицаи и кмет убеждават семейството да дезинфекцира дома си

Жертвата на антракса Румен Стоянов ще бъде погребан в метален ковчег, много плътно затворен. Все още не е ясно кога ще бъде извършен тъжният ритуал. "Дали сме пълни указания за изискванията при това поклонение на кмета, близките и на погребалната агенция, която е поела да извърши траурната процесия с покойника. Това увери изпълняващият длъжността шеф на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова. Починалият Румен е баща на три големи деца - две момичета и момче. Екипи на "Гражданска защита" дезинфекцираха дома на опечаленото семейство. В началото хората се дърпаха и се наложи намеса на полиция.

Кметът на община Ветрино Димитър Димитров, на чиято територия е селото, също се включи в убеждаването на близките на Румен, че дезинфекцията е абсолютно необходима. "Успяхме да обеззаразим къщата и обора със сода каустик", каза д-р Димитър Димитров, който е ветеринарен лекар. Според него ваксиниране на животните в Млада гвардия срещу антракс не е имало, защото според закона не се прави, когато за последните 20 години не е регистрирано такова заболяване. "За щастие близките и роднините на починалия от антракс Румен са здрави и в момента нямат никакви здравословни оплаквания". Това съобщи на последната си пресконференция шефката на РЗИ д-р Дочка Михайлова.

Менингит убил фермера, преди кравата колил и овце

Раната на ръката, получена при дрането на кравата, е била входна врата за кожна форма на антракс. Румен обаче е починал от гноен антраксен менингов енцефалит - един от редките случаи в България. Това обясни д-р Диана Радкова от Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Фермерът се е чувствал зле няколко дни и накрая съпругата му извикала линейка. Първо e бил откаран в токсикологията на Военноморска болница, след това в шокова зала в МБАЛ "Св. Анна", а накрая в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Марина".

Според д-р Радкова има данни, че преди заразената крава стопанинът е колил и овце от стадото си със същите съмнения за антракс. За няколко починали овце месец преди това се съобщава и в доклада на Варненската здравна инспекция до Министерството на здравеопазването. Съпругата на Румен обаче отрича да е имало заболели овце.

Ваксинират животните в Млада гвардия

Ваксинация на животните в с. Млада гвардия против антракс започва в понеделник, съобщи началникът на Областната дирекция по безопасността на храните Даниел Денев. На жителите на селото е забранено да продават месо, мляко и кожи. Освен това животните няма да излизат на паша, докато не се изясни откъде се е появил антраксът в района. Денев увери, че наденицата е конфискувана и ще бъде унищожена. Тя била предназначена за лична консумация и не е разпространявана в магазините.
Шефката на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова подчерта, че случай на антракс във Варненски регион не е имало от близо 30 години.

Бойко: Няма страшно

Не трябва да имаме притеснения относно случая с антракс, заяви премиерът Бойко Борисов. Уверение за това той е получил от здравния министър Петър Москов, с когото се е чувал многократно още първия ден, когато имаше съмнения за болестта. "Всички мерки са взети от ветеринарно-медицинските власти", каза по темата министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й превенцията е налице за всички хора, които са били в контакт с човека, който е загинал. "Това е гаранция, че няма да има разпространение на болестта и няма опасност за хората", каза още министър Василева. По думите й не е необходимо да има ограничения за водоемите.

Добре опеченото месо не е опасно

Ако месото от умряла крава, заразена с антракс, е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност и от сварено мляко. Това разясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни паразитни болести. Той предупреди, че който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай