Палестинци и сирийци се биха в лагера в "Овча купел"

Палестинци и сирийци се биха в лагера в "Овча купел" | StandartNews.com

София. Деца бежанци пренесоха войната в София. Тийнейджъри се сбиха, а над 30-40 сирийци - палестинци и кюрди, се хванаха за гушите в неделя следобед в бежанския център в столичния кв. "Овча купел". Двете хлапета започнали да се псуват и обиждат в двора на съседната детска градина. Служителите от общинската полиция обаче постъпили по най-чиновническия начин - вместо да покажат на децата, че не трябва да се бият, ги натирили обратно в двора на бежанския център. "Това не е наш проблем", заявили по-късно униформените от общинската полиция. В двора на лагера обаче боят между 10-годишния кюрд Хамада и 12-годишно палестинче продължил, като към него се присъединили още тийнейджъри. Накрая по-малкият се свлякъл на земята, разказа вчера пред "Стандарт" очевидецът на случката Хаадит. Той говори руски, защото навремето имал трикотажна фабрика и търгувал с братушките.

По-късно кюрдчето Хамада се свестил, качил се на последния етаж и хвърлил оттам пръчка, която пък ударила по ръката едно от другите момчета. Баща му тръгнал да го защитава, сдърпал се с кюрдите и в общежитието настанала суматоха, в която се включили между 30 и 40 бежанци.

Хамада излезе от болницата около 14 ч вчера, а малко след това тарторите на сирийската общност седнаха в кръг на импровизирано събрание, за да разрешат проблема. "Всеки трябва да спазва закона тук, дошли сме в чужда държава, няма защо да правим проблеми", заяви един от мъжете, който е доктор по образование. В това време децата им се снимаха с екипа на "Стандарт", а накрая докараха и самия Хамада. "Не е добре с главата, страда от епилепсия, затова и баща му е реагирал толкова остро", разказа Мохамад ал Бармауи, сириец, който от години живее в София. С негова помощ Хамада разказа, че дамата се сдърпали за това кой какъв е и защо не е избягал от Сирия в Палестина. "По-добре да им ударим по един шамар на нашите си деца, отколкото да размахваме юмруци помежду си", заяви бащата на Хамада пред "Стандарт". По-миролюбивите сирийци пък държаха сини временни карти, срещу които получиха по 65 лв. на човек на касата на бежанския център в "Овча купел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай