Пак сме шампиони по бедност

Половината българи са на ръба на мизерията, сочи Евростат

Пак сме шампиони по бедност | StandartNews.com

Брюксел. България е №1 в Европа, но за съжаление по брой на бедняците. 

120 млн. души са гражданите на ЕС, които живеят в мизерия или са застрашени от това, сочат данните на Евростат, разпространени в доклад днес.

През 2011 г. 119,6 млн. души, или 24,2 % от населението на 27-те държави-членки, са били заплашени от бедност, социално изключване или съществуване в домакинства с ниски доходи. През 2010 г. те са били 23,4 %, а през 2008 г. - 23,5 %.

България е най-засегната от негативната тенденция, като в рисковата група попадат 49% от българските граждани. Веднага след нас се нареждат Румъния и Латвия, всяка с 40%, следвани от Литва с 33%, Гърция и Унгария с 31%.

Най-нисък процент на бедност е регистриран в Чехия – 15 на сто, която застава пред Холандия и Швеция с 16% всяка и Люксембург и Австрия с 17 на сто.

Обобщените резултати на Евростат показват, че от близо 500-те милиона европейци, 17 % са заплашени от бедност заради ниски доходи, докато 9 на сто се смятат за живеещи в остри материални лишения. Десет процента от европейските граждани живеят в домакинства с ниски нива на заетост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай